Grobnice na drumovima

Izvor: Vesti-online.com, 14.Feb.2017, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grobnice na drumovima

Crna serija pogibija na srpskim drumovima kao da nema kraja! Nakon tragedija koje su se dogodile u Boru, gde je poginuo N. L. (25) kada je kolima uleteo u kružni tok u kontra smeru, i kod Raške, gde je nastradao osmogodišnji Lazar Samailović iz Supnja kod Raške, nova nesreća se dogodila u blizini Kikinde, gde su poginuli Radovan S. (53), Etelka S. (46) i njena ćerka Dijana (21)!

Oni su se vozili iz Bašaida ka Kikindi kada su, nepoštujući prvenstvo prolaza, pokušali >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da se uključe na magistralni put. U tom momentu na njih je naleteo džip kojim je upravljao muškarac iz Inđije. Etelka i Dijana su od zadobijenih povreda izdahnule na licu mesta, dok je Radovan umro u kolima Hitne pomoći.

Vozač džipa, u šoku posle nesreće, rekao je za medije da je vozio normalnom brzinom kad se, iznenada, ispred njega pojavio golf koji je dolazio iz suprotnog smera. Golf se zaustavio pred raskrsnicom, ali je potom iznenada počeo skretanje levo i preprečio se!

- U pitanju su bile sekunde i ništa nisam mogao da uradim da sprečim sudar - izjavio je vozač džipa za medije.

Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta, kaže da vozači još nemaju poseban osećaj opasnosti kada sednu u automobil, kao što imaju kada sednu u avion, iako je 1.000 puta manja mogućnost da im se desi nesreća u avionu!

- Brzina je najčešće glavni uzrok nesreća. Vozači često kažu da 40 kilometara na sat i nije neka brzina i retko ko hoće da se veže pri toj brzini. Međutim, ljudi ne znaju da kada pri toj brzini udarite u zid ili drugo vozilo, to je kao da skočite sa drugog sprata! Brzina od 60 kilometara na sat je peti sprat, a 120 kilometara na sat je već 14. sprat - napominje profesor Vujanić.

Posebno brine podatak da svake godine u udesima u Srbiji pogine ili bude povređeno 1.500 dece do 14 godina. I dok je smanjen broj dece koja su povređeni ili poginuli kao pešaci, sve je više mališana nastradalih kao putnici.

- To je posledica poražavajuće činjenice da svega 30 do 40 odsto dece koriste odgovarajuća auto-sedišta. Zbog toga bismo svi morali da radimo na podizanju sistema zaštite dece kao putnika. Počevši od doniranja auto-sedišta, preko obuke roditelja, do kampanja o značaju korišćenja bezbednosne opreme - kazao je svojevremeno Dalibor Pešić, profesor Saobraćajnog fakulteta.

U Supnju kod Raške juče je sahranjen osmogodišnji Lazar Samailović, koji je u subotu poginuo u teškoj nesreći na putu Kraljevo-Raška. Gradić na Ibru odavno ne pamti veću tugu i tragediju od smrti malog Lazara, na čijoj je sahrani plakalo više od 1.000 ljudi.

Posebna tuga vladala je u Supnju, gde Lazarov otac Milovan i deda Miloš godinama drže pečenjaru. Iscrpljeni od suza i bola, u povorci su bili i Lazarova starija braća Saša (13) i Stefan, kojem je u nedelju bio deseti rođendan!

Jedna od komšinica kaže da su Lazarovi roditelji vredni i pošteni ljudi.

- Majka Tanja ima frizersku radnju u Raški, ali je stizala da pomogne suprugu i svekru u pečenjari i da se brine o sinovima. Zla sudbina je htela da Lazar nastrada zajedno s njom - rekla je komšinica.

Početkom prošle nedelje Tanja je sa Lazarom otišla u Čačak da poseti bolesnog oca.

- Obradovala se kada su joj lekari rekli da joj je otac bolje i da neće morati na operaciju, pa je u subotu požurila u Supanj da pripremi malo slavlje za Stefanov rođendan. A, evo šta se dogodilo... Tragedija neviđena - rekli su poznanici. Iako je u udesu zadobila teške povrede, Tanja nije u životnoj opasnosti. Njoj, međutim, još nije rečeno da je izgubila sina, a u bolnici često plače i doziva mrtvog sina.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.