Kod Beča pronađen skelet kamile iz 17. veka

Izvor: Radio 021, 01.Apr.2015, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kod Beča pronađen skelet kamile iz 17. veka

Nije prvoaprilska šala: arheolozi su kod Beča zaista otkrili skelet kamile, i to iz 17. veka, saopštio je Veterinarski fakultet.

Iskopane 2006. godine u Tulnu, u blizini Beča, kosti su "prvo pripisane velikom konju ili volu", rekao je arheo-zoolog Alfred Galik čiji je rad o tome objavljen danas u američkom časopisu za nauku "Plos One". Bližim pregledom je utvrđen formalni dokaz da je to međutim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bila kamila, tačnije hibrid dveju vrsta kamila, naglasio je on.

Poreklo skeleta je, po istraživaču, nesumnjivo: bila je to radna životinja koju su Osmanlije koristile tokom opsade Beča 1683. godine. "Te životinje su bile posebno pogodne za vojnu upotrebu", rekao je Galik.

Kosti drugih kamila od kojih neke još iz rimskog doba, nađene su širom Evrope - od Belgije do Srbije.

Međutim, bečki skelet je za razliku od njih kompletan što je retkost, pošto su te životinje klane, a meso se peklo, kuvalo i jelo, kaže istraživač.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.