Rusija dotakla dno, sad može samo gore

Izvor: B92, 28.Jul.2015, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija dotakla dno, sad može samo gore

Najniža tačka pada u ekonomiji Rusije je dostignuta, rekao je novinarima ruski ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev.

Prema proceni ministarstva, privredni pad u prvom polugodištu je bio 3,4 odsto, a u drugom tromesečju 4,4 odsto.

"Smatramo da je to najniža tačka, a da će od trećeg tromesečja doći do korekcije u pozitivnom smeru", kazao je Uljukajev.

U obnovljenoj prognozi Ministarstva za ekonomski razvoj objavljenoj u maju, navedeno je da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Rusiji ove godne biti 2,8 odsto, a u 2016. i 2017. se već očekuje rast od 2,3 odsto, koji će se 2018. godine ubrzati na 2,4 odsto. Prema prognozi, inflacija će ove godine biti na nivou 11,9 odsto, sa kasnijim usporavanjem 2016. godine na sedam odsto, 2017. na 6,3 odsto, a 2018. godine na 5,1 odsto.

Ocenjujući da je vidljiv rezultat delovanja antikrizne politike, on je ukazao na to da usporava dinamika pada. U narednim sedmica očekuje se promena kretanja ka pozitivnom razvoju, u početku na mesečnom nivou, a zatim u 2016. se očekuje ekonomski rast na godišnjem nivou. Prema njemu, naredne godine će ekonomski rast biti dva odsto.

Uljukajev je naglasio da ministarstvo ove godine ne očekuje veće oscilacije na deviznom tržištu. U celini platni bilans će se nalaziti u ravnoteži.

Prema njemu, privreda da će imati više poveranja i mogućnosti da donosi investicione planove i izračunava tokove novca.

Na poboljšanje sitacije ukazuje i pozitivno kretanje inflacije, što se odražava i na realne prihode stanovništva i povećanje potrošačke tražnje. Ona je, zajedno sa povećanjem izvoza, važan pokretač ekonomskog razvoja, naglasio je Uljukajev.

Ministar je istovremeno napomenuo da zabrinjava situacija u oblasti investicija i u građevinskoj industriji. Ali, kako je rekao, "imamo dovoljno instrumenata koje možemo da upotrebimo za stimulisanje investicionih aktivnosti".

Inflacija će se, ocenio je Uljukajev, do 1. avgusta sniziti na 15,7 do 15,8 odsto na godišnjem nivou, a zatim će nastaviti da pada.

Ministarstvo ekonomije Rusije očekuje pozitivan saldo trgovinskog bilansa ove godine, koji može da bude oko 90 milijardi dolara, rekao je Uljukajev. Ranije procene su bile oko 60 milijardi dolara, podseća Tas.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski ministar: Dotakli smo dno, sada sledi razvoj

Izvor: Blic, 28.Jul.2015

Najniža tačka pada u ekonomiji Rusije je dostignuta, a sada ponovo kreće razvoj, rekao je novinarima ruski ministar za ekonomski razvoj, Aleksej Uljukajev...Prema proceni ministarstva, privredni pad u prvom polugodištu je bio 3,4 odsto, a u drugom tromesečju 4,4 odsto..."Smatramo da je to najniža...

Nastavak na Blic...

HP zatvorio fabriku, ide iz Rusije

Izvor: B92, 28.Jul.2015

Hjulit Pakard prekinuo je proizvodnju kompjutera u fabrici u Rusiji, jer nije izdržao pad tržišta kompjutera od 44 odsto u prvom kvartalu, piše Komersant...Prema podacima baze podataka pravnih lica kartoteka.ru, HP je početkom jula likvidirao Hjulit Pakard fektori u Rusiji...Fabrika za proizvodnju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.