Piroćanci zabrinuti za Prvi maj

Izvor: B92, 30.Okt.2014, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Piroćanci zabrinuti za Prvi maj

Predsednik Opštine Pirot, Vladan Vasić je izjavio da je zabrinut za kompaniju AHA Muri Prvi maj i da traži najbolje rešenje.

"Žao nam je što je grupa radnika počela štrajk glađu i nadam se da će od toga odustati jer ugrožavaju svoje zdravlje. Posle sastanka u Ministarstvu privrede i predloženog plana reogranizacije na njima je da odluče", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Vasić na konferenciji za novinare.

Reagujući na izjave sa jučerašnje konferencije za novinare Povereništva Srpske napredne stranke na kojoj je pokazan dokument o njegovom navodnom učešću u privatizaciji Mure Prvi maj, Vasić je rekao da su taj memorandum potpisali firma koja je nameravala da kupi tu fabriku, bivše Ministarstvo privrede i finansija, i Opština Pirot.

"U tom memorandumu piše da je ta firma spremna da uloži 11 miliona evra i zaposli 1.328 radnika, a da će Opština podržati Muru u toj investiciji u okviru nadležnosti koje ima. Pitam se ko to ne bi potpisao. Sličan memorandum sam potpisao sa Tigar Tajersom", kazao je Vesić i dodao da niko nije mogao da zna da će tako ugovorena privatizacija, biti neuspešna.

On očekuje da Ministarstvo privrede nađe rešenje za AHA Muru Prvi maj, da bi fabrika nastavila da radi.

Na pitanje da li će biti vanredne sednice Skupštine Opštine Pirot koju traži opoziciona SNS, Vasić je rekao da ne vidi "zbog čega bi se na toj vanrednoj sednici SO raspravljalo o prošlosti i pitanje je jesmo li mi kompetentni da pričamo o tome".

"Nije bila vanredna sednica Skupštine opštine ni o UPPR-u za Tigar ili za neko drugo preduzeće. Ovo je samo pokušaj da se sazove sednica koja bi bila iskorišćena u svhu prikupljanja političkih poena", rekao je Vasić.

Zaposleni AHA Mure Prvi maj, koji štrajkuju od 25. septembra, još se nisu izjasnili da li prihvataju predloženi Unapred pripremljeni plan reorganizacije. Od pre tri dana glađu štrajkuje 17 radnika fabrike.

U septembru 2012. britansko-slovenačka AHA grupa kupila je tri proizvodne hale pirotskog Prvog maja za 2,1 milion evra, a od države je dobila 6,6 miliona evra subvencija - po 5.000 evra za svako novootvoreno radno mesto.

Zbog velikog poreskog duga slovenačka AHA Mura je maja ove otišla u stečaj, a pirotska fabrika sa 1.300 zaposlenih postala je deo stečajne mase.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.