Neuspeo pokušaj prodaje Prvi maj Pirot

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2017, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neuspeo pokušaj prodaje "Prvi maj" Pirot

Drugi pokušaj prodaje iz stečaja Kompanije "Prvi maj" iz Pirota izostao je danas, jer niko od potencijalnih kupaca nije otkupio kupoprodajnu dokumentaciju.

"Prvi maj" je, posle dve neuspešne privatizacije, od 2015. godine u stečaju, a najveći deo od preostalih 1.300 radnika je bez posla.

U Savezu Samostalnih sindikata (SSS) Pirota smatraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da bi prodaja po proizvodnim celinama bila bolja za radnike koji bi pre dobili posao, ali da bi za "Prvi maj" bilo najbolje da se privatizuje kao celina i da svi radnici budu vraćeni na posao.

Predsednik SSS Rodoljub Ćirić izjavio je FoNetu da bi prodaja u celini omogućila opstanak te nekada renomirane firme i obezbedila egzistenciju za njene radnike koji su sada u veoma teškom socijalnom položaju.

Većina radnika "Prvog maja" je sa sela i uglavnom se dodatno bave poljoprivredom i nekako preživljavaju. I pored toga njihova materijalna situacija je izuzetno teška, rekao je Ćirić.

Prema njegovim rečima, "Prvi maj" je otišao u stečaj zbog ogromne prezaduženosti i obaveza većim od vrednosti imovine, zbog čega je, zahvaljujući naporima sindikata, 1.270 radnika ostvarilo pravo na isplatu devet minimalnih zarada, odnosno prosečno po radniku oko 190.000 dinara, a za isti period im je povezan i radni staž.

On je naveo da je socijalna situacija i ostalih pirotskih radnika veoma teška, uprkos statističkim podacima koji govore drugačije.

To što u poslednje vreme Pirot beleži nivo zarada iznad republičkog proseka je posledica uspešnog poslovanja kompanije "Tigar tajers" u kojoj je prosek zarada preko 70.000 dinara, a u njoj je zaposleno 3.000 radnika.

Statistika je jedno, a život sasvim drugo. Što bi u Pirotu rekli bogati na papiru, siromašni u tanjiru, rekao je Ćirić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Niko neće pirotski "Prvi maj"

Izvor: Mondo, 20.Jan.2017

Nekoliko firmi obilazilo nekadašnji pirotski gigant, ali kada je trebalo da se plati, niko se nije pojavio na licitaciji...Foto: Printscreen/Youtube..I treći pokušaj prodaje imovine fabrike AHA Mura "Prvi maj" u stečaju završen je neuspešno, pošto niko od potencijalnih kupaca nije u predviđenom...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.