Kraj sage u Prvom maju?

Izvor: B92, 30.Okt.2014, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj sage u Prvom maju?

Na sastanku rukovodstva i predstavnika sindikata u kompaniji AHA Mura Prvi maj, čiji radnici od štrajkuju glađu, prihvaćen je predlog Ministarstva privrede

Prihvaćeno je da se izlazak iz teške krize u kojoj se nalazi kompanija sa 1.300 radnika traži uz pomoć Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR).

Kako je Tanjugu izjavio poverenik ASNS sindikata Vladica Marinković, pre donošenja odluke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o prihvatanju predloga Ministarstva konsultovani su i ekonomski stručnjaci.

"UPPR nam je trenutno najbolje rešenje i to su nam rekli i ekonomski stručnjaci koje smo konsultovali, a takav stav ima i rukovodstvo fabrike. Uprkos tome, radnici koji štrajkuju glađu rešeni su da nastave sa štrajkom sve dok izlazak iz krize ne bude potpuno izvestan", kazao je Tanjugu Marinković.

Grupa od 17 radnika kompanije AHA Mura Prvi maj od ponedeljka u prostorijama fabrike štrajkuje glađu, tražeći od države pomoć kako bi se fabrika spasla i sačuvala radna mesta.

Pirotska konfekcija je deo stečajne mase slovenačke kompanije "AHA Mura", koja je od marta u stečaju zbog dugovanja prema Poreskoj upravi Slovenije. Od tada je sudbina pirotske fabrike postala neizvesna. Trenutno je račun fabrike u blokadi, kupci napuštaju fabriku, a radnici su odlučni da istraju u štrajku glađu do ispunjenja svojih zahteva.

UPPR je uspešno primenjen i u kompaniji "Tigar"AD iz Pirota. On podrazumeva da se u pregovorima sa vodećim poveriocima omogući prolongiranje otplate potraživanja kako bi fabrika stala na noge, i kasnije se ponovo privatizovala.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prekinut štrajk gladju u AHA Muri iz Pirota

Izvor: Beta, 31.Okt.2014, 12:48

PIROT, 31. oktobra 2014. (Beta) - Predstavnici sindikata ASNS-a i UGS "Nezavisnost" u fabrici "AHA Mura Prvi maj" iz Pirota prihvatili su sugestiju Ministarstva privrede i sindikalnih centrala o izradi Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) i doneli odluku o prekidu šatrajka gladju...U dopisu...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.