„Besmrtni puk“ i u Beogradu

Izvor: Vostok.rs, 05.Maj.2016, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Besmrtni puk“ i u Beogradu

U Beogradu će 9. maja biti održana manifestacija „Besmrtni puk“ — šetnja potomaka onih koji su poginuli u Drugom svetskom ratu.

„Deveti maj je dan velike pobede nad fašizmom, ’Besmrtni puk‘ Srbije će proći ulicama Beograda i prikazati sunarodnicima lica onih koji nisu podlegli zlu, onih koji su porazili fašizam“, saopštili su organizatori.

Važno je istaći da se na manifestaciji okupljaju ljudi sa portretima predaka koji su se borili za spas Srbije tokom ratova u 20. veku — od prvog svetskog rata do NATO agresije protiv Jugoslavije 1999. godine.



„Besmrtni puk“ se tradicionalna održava u celoj Rusiji na dan obeležavanja godišnjice pobede u Drugom svetsku ratu, a samo prošle godine na manifestaciji se okupilo desetine hiljada Moskovljana, među kojima je bio i ruski predsednik Vladimir Putin koji je nosio portret svog oca.



Srbija, kako navode organizatori, kao odani saveznik Rusije, čija je istorija tesno vezana za Rusiju, posebno njena borba u poslednjim ratovima koji su potresali Evropu u 20. veku, takođe će ove godine imati svoj „Besmrtni puk“.

„’Besmrtni puk‘ će biti još jedna prekretnica u našoj zajedničkoj istoriji. Šetnja ulicama Beograda samo je još jedna potvrda da smo isti istorijski prostor. Ako Srbi izađu sa portretima svojih heroja, boraca za slobodu i nezavisnost njihove zemlje — svet će ponovo videti da smo bili i ostajemo zajedno — Srbi i Rusi“, navode organizatori.

Okupljane je predviđeno za 11 sati na Memorijalnom kompleksu poginulih za oslobođenje Srbije u Drugom svetskom ratu, koji se nalazi u Ruzveltovoj ulici (konačna maršruta će biti naknadno objavljena), dok je okupljanje ispred Ruskog doma predviđeno za 14 sati.

Organizatori „Besmrtnog puka“ u Beogradu su portal „Ruski ekspres“, srpski ogranak Međunarodne fondacije za jedinstvo pravoslavnih hrišćanskih naroda i Koordinacioni savet ruskih sunarodnika.


Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Besmrtni puk" i u Beogradu

Izvor: Vesti-online.com, 05.Maj.2016

U Beogradu će u ponedeljak, 9. maja, biti održana manifestacija "Besmrtni puk" - šetnja potomaka svih koji su poginuli u Drugom svetskom ratu i drugim ratovima u 20. veku...- Deveti maj je dan velike pobede nad fašizmom, "Besmrtni puk"‘ Srbije će proći ulicama Beograda i prikazati sunarodnicima...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.