1.maj u svetu: Pita li iko za prava radnika?

Izvor: B92, 01.Maj.2016, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

1.maj u svetu: Pita li iko za prava radnika?

Nekoliko desetina hiljada ljudi okupilo se povodom Međunarodnog praznika rada, 1. maja, na mitinzima na Crvenom trgu u Moskvi noseći ruske zastave i balone.

Na mitingu koji je organizovala vladajuća stranka Jedinstvena Rusija, učesnici nisu protestovali protiv predsednika Vladimira Putina i njegove vlade zbog pada životnog standarda, već su uzvikivali slogane o platama i zapošljavanju mladih.

Levičarske stranke organizovale su odvojene mitinge. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Prvi maj se ove godine podudario se s pravoslavnim Uskrsom, a lider Komunističke partije Genadij Zjuganov rekao je novinarima ruskih agencija da on proslavlja Uskrs uprkos sukobima Komunističke partije i Ruske pravoslavne crkve tokom istorije.

Prilikom obeležavanja 1. maja u najvećem turskom radu Istanbulu, policija je danas upotrebila suzavac kako bi sprečila oko 15 demonstranata da priđu glavnom trgu Taksim.

Turska vlada zabranila je okupljanje na trgu Taksim, a javno obeležavanje Prvog maja dozvoljeno je u drugim delovima Istanbula.

Trg Taksim poznat je kao simbol građanskog otpora, jer su na tom mestu tokom prvomajskih protesta radnika 1977. godine poginule najmanje 34 osobe.

Česi su danas masovno izašli na ulice Praga da u nizu većih ili manjih pohoda i mitinga demonstriraju protiv islama, izbeglica, poreskih rajeva, Evropske unije, predsednika Miloša Zemana ili za njega, protiv govora mržnje na internetu i u medijima ili za tradicionalni prvomajski poljubac ispod procvale trešnje na brdu Petšin iznad Vltave, ali niko nije podsećao na radnička prava.

Najviše Pražana, oko 400 po proceni policije, okupio je pohod Pragom čeških ekstremista iz antimigrantskog pokreta Blok protiv islama pod barjacima s precrtanom džamijom i porukama "Dosta političke korektnosti", "Islam van zakona", "STOP turskom ucenjivanju", "Zaustavite islamizaciju Češke" na transparentima.

Uz skandiranje "Islam ovde nećemo" i klicanje "Živeo Zeman" predsedniku Češke, demonstranti su zahtevali od vlade premijera Bohuslava Sobotke da pooštri zakone protiv izbeglica a pred spomenik čehoslovačkim pilotima Britanskog kraljevskog vazduhoplovstva koji su za Blok protiv islama simbol "tvrđave Evropa" položili su prazne kutije od mleka s porukama "STOP Islamu", "Brisel nam ne vredi ništa" i "Želimo zaštitu;granica".

Lider Bloka protiv islama Martin Konvička, koji krivično odgovara zbog pretnje na društvenim mrežama da će izbeglice muslimane samleti i pretvoriti u koštano brašno, kao novu pretnju koju donose izbeglice i islam otkrio je sada da zaljubljeni Česi i Čehinja neće smeti da se ljube na brdu Petšin u Pragu ispod procvalih trešnji jer je, kako je kazao, islam religija protiv ljudskih osećanja i ne ostavlja prostor za romantičnu ljubav muškarca i žene.

Na drugoj obali Vltave u centru Praga oko 250 Pražana, mahom mladih okupilo se na demonstracijama protiv fašizacije društva povodom izbegličke krize, govora mržnje, poreskih rajeva a njima se pridružilo kasnije i nekoliko desetina anarhista kada je završio njihov miting na jednom od praških ostrva.

"Nacistima nikakva šansa", "Isterajmo bogate iz poreskih rajeva", skandirali su demonstranti na pohodu nazvanom "S leve strane protiv ksenofobije".

Živopisnu vrevu raznih mitinga, demonstracija, stranačkih mitinga i pohoda na radost turista koji danas masovno prave selfije s demonstrantima u pozadini pojačali su i studenti praških fakulteta i Karlovog univerziteta koji u alegorijskom maršu Pragom biraju svog kralja.

Ovog 1. maja u želji da podrže toleranciju, izbeglice i kampanju protiv govora mržnje češke vlade u koju se uključilo preko 3.500 kafića, radnji i organizacija, studenti su proglasili svoj pohod za Zonu bez mržnje.

Iskoristili su svoj tradicionalni majski hepening koji se održavao i u vreme komunističkog, totalitarnog režima i za protest protiv jačanja neonacista ;i ekstremista raznih vrsta, kao i protiv islamofobnih, antiimigrantskih i proruskih izjava ;predsednika Češke Miloša Zemana.

Nekoliko studenata u povorci zalepilo je svoja usta flasterima u bojama ruske zastave.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.