Zbornik o Gvozdenom puku

Izvor: JuznaSrbija.info, 24.Okt.2014, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbornik o Gvozdenom puku

Istorijski Arhiv „Toplice“ u saradnji sa Ministarstvom kulture, Opštinom Prokuplje i Narodnim muzejom Toplice, povodom 100 godina Velikog rata organizovao je svečanu promociju tematskog zbornika Drugi pešadijski puk „Knjaz Mihailo“- Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima 1912-1918.

Promociji Zbornika, koji je rezultat naučnog skupa održanog 5. oktobra 2012. godine na ovom istom mestu, povodom stogodišnjice mobilizacije Drugog pešadijskog puka za Prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << Balkanski rat, prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, Vojske, Crkve, ustanova kulture, istoričari, književnici.

Direktor Istorijskog arhiva „Toplice“ Milan Stojanović pozdravio je goste i izrazio posebno zadovoljstvo zbog prisustva zamenika komandanta Treće brigade kopnene vojske, pukovnika Grbića, koja je nastavljač slavne tradicije Drugog pešadijskog Gvozdenog puka.

- Istorijski arhiv „Toplice“ je izdavanjem ovog Zbornika uzeo učešće u obeležavanju velikog jubileja. Današnji datum nije slučajno izabran za njegovu promociju. Na današnji dan 1914. godine počela je čuvena Kumanovska bitka, jedna u nizu bitaka u kojima će se Drugi pešadijski puk istaći, puk koji je kasnije, zbog istaknute hrabrosti svojih starešina i vojnika, dobio naziv „Gvozdeni puk“, rekao je Stojanović.

U ime lokalne samouprave obratio se predsednik SO Prokuplje Radoslav Mihajlović, koji je podsetio na impozantnu paradu koja je u Prokuplju održana pre dve godine, povodom mobilizacije Gvozdenog puka kada je krenuo u slavnu epopeju.
Pogledaj vesti o: Prokuplje

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.