TRKA ZA ČASNI KRST ŠIROM SRBIJE U Jagodini sveštenik OSVEŠTAO CISTERNU, u Prokuplju PLIVALI U BAZENU

Izvor: Blic, 19.Jan.2017, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRKA ZA ČASNI KRST ŠIROM SRBIJE U Jagodini sveštenik OSVEŠTAO CISTERNU, u Prokuplju PLIVALI U BAZENU

Plivanje za časni krst, običaj koji se već tradicinolano održava na Bogojavljenje, organizovano je danas širom Srbije, a Jagodina je ponovo privukla najviše paženje, jer je sveštenik osveštao vodu iz vatograsne cisterne.

U Jagodini su organizovane liturgije u nekoliko hramova, kao i podela osveštane Bogojavljenske vode.

U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla podeljeno je oko 10.000 litara vode, a okupilo se nekoliko hiljada vernika.

Kao i svake >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godine najinteresantniji detalj je kada sveštenik osveštava vodu iz vatrogasne cisterne. Na Vojšansko–bagrdanskom jezeru u Sviljancu u 12 sati biće održano plivanje za časni krst.

U Ćupriji je već izvađen časni krst. Prvi do njega u hladnoj Velikoj Moravi doplivao je Paraćinac Petar Banjac (28.

Tradicionalno se plivanje za bogojavljenski krst obeležava veliki pravoslavni praznik Bogojavljenje u Ćupriji. Tridesetak plivača iz Ćuprije i Paraćina odvažilo se da zapliva u ledom okovanoj Moravi, a lokalno sveštenstvo je posle liturgije u litiji došlo do mosta odakle je časni krst postavljen u reku.

- Velika je čat plivati za časni krst, a još veće zadovoljstvo da prvi doplivate. Četvrti put plivam za časni krst i sada mi se posrećilo. Želim da naredne godine neko drugi prvi dopliva do krsta i oseti ovu draž - rekao je Banjac.

Plivači su ušli u reku po veoma hladnom vremenu i temepraturi ispod nule, a sve vreme je padao sneg.

U Prokuplju plivali za krst u bazenu

Stevan Gašević (26) iz Prokuplja prvi je stigao do časnog krsta u današnjoj Bogojavljenskoj trci, koja je organizovana na bazenu Opšte bolnice "dr Aleksa Savić" u Prokuplju. Ovo je treći put da ovaj mladić pobeđuje!

Ove godine u trci za časni krst učestvovalo je 10 plivača, a najmlađi su bili Vasilije (8) i Petar (11) Paunović.

– Učešće na trci je za mene sveti čin i poštovanje pravoslavne vere i tradicije. Za mene su svi učesnici pobednici – kratko je prokomentarisao Gašević.

Crkvena opština Prokuplje organizuje Bogojavljensku trku četvrtu godinu zaredom.

- Smatram da smo ovim svi izrazili poštovanje i veru, a zahvaljujući Gospodu Bogu svi plivači su prošli bez problema. Zahvalio bih se svim ljudima koji su pomogli organizaciju ove svete trke - kazao je sveštenik prokupačke crkve sveti Prokopije, otac Lazar Barać.

Inače, prethodne tri godine je trka bila na Rastovničkom jezeru nedaleko od Prokuplja. Kako je jezero zaleđeno i nije bilo moguće razbiti led, u crkvi su odlučili da ipak ne prekidaju tradiciju i da se ove godine plivanje organizuje u bolničkom bazenu.

Gimnazijalac stigao do časnog krsta u Užicu, plivali i odbornici

Među 52 Užičanina koja su se danas odvažila da zaplivaju u ledenoj Đetinji (temperatura voda bila je svega četiri stepena), do časog krsta stigao je Dragan Matić (18), maturant Užičke gimnazije.

- Sedam godina se bavim plivanjem, član sam PK "Sloboda", ovo mi je drugi put da plivam za bogojavjenski krst. Velika mi je čast što sam pobedio - kazao je Matić.

Predstavnike u ledenoj Đetinji imala je i Skupština grada Užica – za krst časni plivali su Dejan Babić i Slađan Janković, odbornici "Dveri".

Zaplivala je i jedna dama – Kristina Mihajlović, koja je prošle godine stigla do bogojavljensko krsta.
Pogledaj vesti o: Prokuplje

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.