Poslanici pitali o poljoprivednom zemljištu, pomoru ribe

Izvor: Blic, 28.Jul.2015, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici pitali o poljoprivednom zemljištu, pomoru ribe

Poslanici Skupštine Srbije danas su u nastavku sednice postavljali pitanja nadležnima, pa su se tako interesovali o zakupu poljoprivrednog zemljišta, kvalitetu vode za piće, pomoru ribe u Bačkoj Topoli, savetovalištima za dijabetes, pruzi u Nišu, kao i nepravilnostima u radu Opštine Prokuplje u vreme vlasti DS.

U delu sednice skupštine za postavljanje pitanja, poslanica LSV Olena Papuga rekla je da gradjani >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Bačke Topole i Malog Idjoša imaju višegodišnji veliki problem smrada iz kafilerije u okviru preduzeća AIK Bačka Topola i zatražila od nadležnih da ih zaštite.

- Građani Bačke Topole su više puta pisali peticije i tužbe, ali niko od nadležnih nije im pomogao - rekla je Papuga navodeći da se zagadjujuće materije i gasovi neprijatnog mirisa šire 10 kilometara u prečniku.

Papuga je takođe Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine pitala o pomoru ribe u akumulacionom jezeru Krivaja u Bačkoj Topoli koji se dogodio za vikend, navodeći da je reč oko 10.000 komada smudja od kojih su mnogi izbačeni na obalu.

Ona je pitala da li će biti uradjene analize kako bi se utvrdio uzrok pomora ribe i da li postoji zgađivač.

Poslanik SDPS Ivan Bauer SDPS pitao je Ministarstvo poljoprivrede zašto se često događaja da se poljoprivredno zemljište u državnom vlasništvu daje u zakup na godinu ili tri godine, kada je zakonom predviđeno i do 20 godina.

Bauer je naveo da su mu poljoprivrednici sa kojima je razgovarao rekli da se često dešava da se ugovori o zakupu potpisuju i sa po šest meseci zakašnjenja, što im stvara velike probleme, jer ne znaju da li da kultivišu zemljište kada im je istekao ugovor, a novi nije potpisan.

Poslanik Zajedno za Srbiju Blagoje Bradić pitao je premijera Aleksandra Vučića o, kako je naveo, višedecenijskom problemu u Nišu.

On je naveo da u tom gradu postoji 17 pružnih prelaza od koji čak sedam nije obezbeđeno i upitao šta je sa konkursom za sredstva namenjena izmeštanju pruge iz centra grada.

Poslanica DS Gordana Čomić pitala je ministra zdravlja Zlatibora Lončara koliko ukupno i u koliko opština postoji savetovališta za dijabetes, a Lončara i ministarsku poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežanu Bogosavljević Bošković o kvalitetu vode za piće u Srbiji.

Navodeći da se akcedentima u izvorištima niko ne bavi, Čomić je pitala o iznosima novca neophodnog za analize pri akcedentima, kao i gde su ikada obavljene analize vode za piće.

Poslanik SNS Darko Laketić pitao je ministre policije i pravde Nebojšu Stefanovića i Nikolu Selakovića da li je moguće efikasno i temeljno ispitati zakonitost postupanja odgovornih u Opštini Prokuplje kod ugovaranja poslova Preduzeća za puteve Niš.

Laketić navodi da su dugovanja opštine Prokuplje više od dva opštinska budžeta, odnosno više od dve milijarde dinara, kao i da su ta dugovanja nastala od 2006. do 2012. goditne za vreme vlasti DS u tom gradu.

Tako se, naveo je on, dug koji je napravila neodgovorna vlast DS godinama uvećavao, ali je sada Opština uspela da servisa tekuće obaveze i u toku je i realizacija nekih infrastrukturnih projekata.

Pošto su postavili pitanja, poslanici su počeli raspravu o predloženim zakonima o prevozu tereta u drumskom saobraćaju i o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.