Ponovo rade seoske škole

Izvor: RTS, 02.Sep.2015, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo rade seoske škole

U dva podradanska planinska sela, Bublici i Tovrljanu, u opštini Prokuplje su, nakon skoro četvrt veka pauze, ponovo otvorene četvororazredne škole. Jedanaest učenika sada će znanje sticati u svojim selima, za razliku od prethodnih godina, kada su bili prinuđeni da svakodnevno prevaljuju desetine kilometara do najbližih obrazovnih ustanova.
Iz Tovrljana, podno Radana najpre su otišli ljudi, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a zatim su ga redom napuštali autobuski prevoznici, trgovci i na kraju je zatvorena i škola. Za one malobrojne, koji su ostali tu ili se silom prilika vratili, to je bio i najveći problem.

"Četiri godine sam iz dana u dan putovao, vozio decu do škole i vraćao, bez jednog dana izostanka", kaže Slavoljub Bojović iz Tovrljana.
Otvaranju škole u Tovrljanu najviše su se obradovali Jelena i Aleksandar.
"Radujem se što ću da krenem ovde, da se moj tata ne muči da nas vozi", kaže Jelena Bojović iz Tovrljana.
"Prvi razred sam završio u Pećance, dvadeset kilometara odavde", kaže Aleksandar Bojović iz Tovrljana.
"Da nisu otvorili školu ovde, žena bi sa decom morala da ide u Prokuplje. Ja sam, kao jedinka ovde nebi mogao ništa da uradim", kaže Jovica Mijatović iz Arbanaške.
Škola će raditi u renoviranom seoskom domu, koji je sadašnji vlasnik uredio i besplatno  ustupio.
"Smatramo da je škola najvažnija, a biće i drugih aktivnosti u domu. Služiće prvenstveno selu", kaže Radivoje Šmigić iz Tovrljana.
"Na opšte zadovoljstvo meštana, roditelja, lokalne samouprave, videli ste i dece, jer će u ovoj školi, posle 21. godine ponovo zazvoniti školsko zvonce", kaže Maja Ranđelović, većnica.
U lokalnoj samoupravi najavljuju i nova ulaganja.
"Naša je želja i namera da i u narednom periodu ulažemo, ne samo u infrastrukturu, već i u pokretanje proizvodnje na njihovim posedima", kaže Miroljub Paunović, predsednik opštine Prokuplje.
Za srećan i uspešan početak, učenicima škole u Tovrljanu, opština je  poklonila po ranac i školski pribor.
Juče je počela sa radom i škola u još jednom podradanskom selu, Bublici, koja je takođe zatvorena devedesetih godina prošlog veka.
rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108
Pogledaj vesti o: Prokuplje

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.