Očekuju se dobri prinosi

Izvor: JuznaSrbija.info, 21.Sep.2014, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekuju se dobri prinosi

Poljoprivredno stručna i savetodavna služba Prokuplja (PSS) organizovala je manifestaciju pod nazivom „Dani polja kukuruza“.

Mnogobrojnim poljoprivrednicima iz prokupačkih sela, zaposlenima u Odeljenju za poljoprivredu i Fondu za razvoj stočarstva Opštine Prokuplje predstavljeni su prinosi 23 hibrida kukuruza.

Otvarajući ovu tradicionalnu manifestaciju savetodavac za ratarstvo u PSS Prokuplja Miljan Milojić rekao je da je ovo jedinstvena >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << prilika gde se ratari na oglednim poljima mogu uveriti u karakteristike raznih hibrida kukuruza.

- Prokupački poljoprivrednici na oglednim poljima su mogli da vide kakve prinose daju pojedini hibridi kukuruza i koji hibridi najbolje uspevaju u ovim krajevima, rekao je Milojić i dodao da očekuje da berba krene za 10 do 15 dana i da prinosi budu znatno bolji u odnosu na ranije godine.

Stručni saradnik Instituta za kukuruz iz Zemun Polja Nebojša Lazarević rekao je da oni svake godine na tržište plasiraju nove hibride kukuruza i da se na oglednim poljima mogu videti kakvi su prinosi tih hibrida.

- Nakon dve sušne godine i loših prinosa očekujem da ove godine rod kukuruza bude mnogo bolji. Svi oni koji su primenili agrotehničke i zaštitne mere i na vreme posadili kukuruz, mogu očekivati osam do deset tona po hektaru, rekao je on i dodao da su prinosi kukuruza ovog Instituta na oglednim poljima premašili sva očekivanja.

Savetodavac za stočarstvo u PSS Prokuplja Duška Petrović ističe da se pojedine sorte kukuruza, zavisno od vremenskih uslova, mogu brati za nekoliko

- Ove godine očekuje se dobar rod kukuruza. Poljoprivrednicima koji prave stočnu hranu preporučujem da budu oprezni i da slušaju savete stručnjaka prilikom pravljenja silaže i senaže, rekla je ona i istakla da ratari vode računa i o skladištenju svog kukuruza.
Pogledaj vesti o: Prokuplje

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.