Oblačinska višnja na putu za Evropu

Izvor: Politika, 24.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oblačinska višnja na putu za Evropu

Nadaleko poznata višnja opet rodila manje, ali je kvalitet vrhunski, pa je i otkupna cena zadovoljavajuća

Niš – Kraj proleća i početak leta proizvođači nadaleko poznate oblačinske višnje u opštinama Merošina i Prokuplje, na čijim se područjima i najviše gaji, čekaju po tradiciji sa velikom zebnjom. Mnogo puta se događalo da iznenadni ranoprolećni mrazevi, ali i kasnije vremenske nepogode, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << desetkuju rod, da očas propadnu trud i ulaganja vrednih voćara u Dobriču i Toplici. Ovogodišnja kampanja počela je pre desetak dana, uz konstataciju da višnja nije ponela baš najbolje, ali nema mnogo mesta nezadovoljstvu. Predsednik Udruženja višnjara opštine Merošina Hranislav Stojanović za „Politiku” kaže:

– Rod je podbacio u proseku za trećinu, ponegde i za čitavih 50 odsto, ponajviše zbog mraza 20. marta, ali kvalitet je umnogome nadoknadio prinose. Na području merošinske opštine, gde je proizvodnja oblačinske višnje strateško opredeljenje svakog domaćinstva i komune u celini, za desetak dana, kada berba bude okončana, očekujemo između 500 i 550 vagona ovog voća – prognozira Stojanović.

U opštini Merošina oblačinska višnja (ime je dobila po predelu i Oblačinskom jezeru) gaji se na više od 2.000 hektara. Ove godine, čuli smo od proizvođača, mnogo je više reda u otkupu, a i cena višnje odgovara odgajivačima. Proizvođač Radisav Jovanović iz Aleksandrova za naš list kaže:

– Mi poljoprivrednici uspeli smo ove godine da se odbranimo od nakupaca, proterali smo ih, jer su deceniju i više uvek „ubijali” cenu i ucenjivali nas. Često je zbog njih propadao rod. Sada isključivo sarađujemo sa zvaničnim predstavnicima srpskih hladnjača i prerađivača, koji su ove godine vrlo korektni.

Proizvođači su najviše zadovoljni cenom (između 35 i 40 dinara po kilogramu), kao i činjenicom da im se ubrzo posle berbe isplaćuje predata višnja. Slična je situacija, ispričao nam je Danilo Živković iz Zadružnog saveza u Nišu, i na teritoriji opštine Prokuplje, gde je pod oblačinskom višnjom preko 10.000 hektara.

– Kao i u merošinskoj, tako i opštini Prokuplje na seoskom području skoro da nema domaćinstva koje nema bar tridesetak ari pod zasadom višnje. U Toplici ima i nekoliko velikih zemljoradničkih zadruga koje i proizvode višnju, ali i brinu o poljoprivrednicima koji gaje ovu vrstu voća. Najveći deo otkupljenog roda odlazi na inostrana tržišta, a na kraju ove kampanje, imajući u vidu interesovanje, sasvim je izvesno da će se ovogodišnji rod sa područja Toplice i Dobriča brzo naći u zemljama Zapadne Evrope – rekao nam je Živković.

Toma Todorović

----------------------------------------

U susret Saboru višnjara Srbije

Đurovac kod Prokuplja – Berba višanja u Toplici je vreme i da mnogi zarade berući ove kiselkastoslatke plodove. Na jednom od velikih višnjika iznad Prokuplja zatekli smo na desetine berača iz raznih krajeva, od Morave na istoku do prelaza Merdare prema Kosmetu na zapadu. Nekoliko mladih rekoše da su čak iz Pukovca, sa same obale Južne Morave. Ustaju rano i prevaljuju po 40 kilometara, da bi branjem zaradili za džeparac.

Ovde je, inače, sve u znaku pripreme trećeg Sabora višnjara Srbije. Na ovoj privredno-turističkoj manifestaciji, 28. i 29. juna u Velikoj Plani podno Jastrepca, gde će se prikazati mogućnosti privrednog razvoja ovoga kraja, posebno u oblasti voćarstva, biće dodeljene nagrade najuspešnijim proizvođačima višanja, a predviđen je i izbor „Mis višnje 2008”. Ujedno, to je i prilika za promociju ovdašnjeg turizma, čiji su aduti banje Prolom i Lukovo i, naravno, Đavolja varoš kod Kuršumlije.

D. B.

[objavljeno: 25.06.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.