Nemoć putnika: Ukida se voz Niš - Prokuplje - Merdare

Izvor: JuznaSrbija.info, 25.Jun.2016, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemoć putnika: Ukida se voz Niš - Prokuplje - Merdare

Po svoj prilici, u narednom periodu Železnica Srbije ukinuće voz na relaciji Niš-Merdare, jer je kako tvrde ova relacija nerentabilna.

Tim povodom u Prokuplju je održan sastanak koji su inicirali načelnici Topličkog i Nišavskog okruga, a kojem su prisustvovali i predstavnici opština, sem Žitorađe.

Zajednički stav predstavnika opština je da se linija ne ukida, jer je ovo strateški važno područje posebno sada kada se gradi auto-put.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info <<
Prokuplje nema para

Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović kaže da je opštinama ponuđeno da same finansiraju održavanje pruge, ali ni jedan lokalna samouprava sada nema para za to.

- Pruga je u izuzetno lošem stanju i potrebno je mnogo ulaganja. Ipak, mi smo zauzeli zajednički stav da nismo za ukidanje linije i da rentabilnost ne sme da bude prioritet Železnica Srbije- kaže on.

On smatra da bi uvođenje još jedne linije i usaglašavanje sa radnim vremenom Kompanije „Leoni“  omogućio intenziviranje ove vrste saobraćaja. Takav je stav i predsednika Opštine Kuršumlija Radoljuba Vidića.

- Očekivali smo da uvedu još jedan voz, a ne da ukidaju i ovaj jedini. Besmisleno je činiti tako nešto, jer je reč o ruralnom kraju, koji je uz administrativnu liniju i kojem voz puno znači- prokomentarisao je Vidić.

Iako su razlozi za opstanak linije sa strane domaćih predstavnika opravdani i važni, iz nadležnog preduzeća se uporno pozivaju na nerentabilnost.

I ranije se pokretalo pitanje gašenja linije, ali su uvek lokalne samouprave uspevale da se izbore i sačuvaju voz, koji je simbol udobnosti i jeftinog prevoza. Lokalni čelnici smatraju da kada bi se promenio red vožnje, bilo bi daleko više putnika nego do sada, ali da nadležno preduzeće ne želi to da uzme u obzir.

expres.rs
Pogledaj vesti o: Prokuplje,   Merdare

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.