DECA OSTAVLJENA BEZ MESTA ZA IGRU Divlje i nebezbedno igralište ipak vraćeno zatvoru

Izvor: Blic, 24.Maj.2017, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DECA OSTAVLJENA BEZ MESTA ZA IGRU Divlje i nebezbedno igralište ipak vraćeno zatvoru

Nakon što su krajem jula prošle godine, građani prokupačkog naselja Plehane kuće pokušali da na silu uzurpiraju deo parcele Okružnog zatvora u Prokuplju i tu naprave igralište, reagovalo je Državno pravobranilaštvo koje je pokrenulo spor zbog smetanje poseda.

Epilog svega je izvršna sudska odluka Osnovnog suda u Prokuplju  kojom se nalaže da “izvršni poverilac Okružni zatvor u Prokuplju preduzme radnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vraćanja parcele u pređašnje stanje na teret izvršnog dužnika u predviđenom roku”.

– Izvožač je u po nalogu pravosnažnog rešenja pokušao da uđe u posed, ali su meštani ulice Dragana Radosavljevića, živim zidom pokušali da to spreče i onemogućili su ulaz na parcelu Okružnog zatvora. Tek nakon asistencije policije, uspeli smo da uvedemo mašine u naš posed kako bi parcelu priveli nameni – prokomentarisala je današnji incident upravnica prokupačkog zatvora Jasmina Mirović.

Ona ističe da je u sporu koji Državno pravobranilaštvo koje zastupa interese RS vodi skoro godinu dana, doneta sudska odluka koja je pokazala da se zakoni Republike Srbije moraju poštovati a državna imovina zaštititi.

Inače, u celokupnom toku spora, lokalna samouprava na čelu sa predsednikom Aleksandrom Simonovićem je stala logistički iza meštana pomenute mesne zajednice i značajno doprinela da dođe do sudskog epiloga priče a samim tim značajnog uvećanja troškova spora, koji će iznositi oko 500.000 dinara.

Postavlja se pitanje, ko će sada platiti te troškove, jer mesna zajednica protiv koje je spor pokrenut, te pare nema. Po mišljenju nadležnih u zatvoru, time je dala primer lošeg odnosa lokalne vlasti prema državnoj svojini.

Predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović bio je nedostupan za izjavu I komentar ovog spora jer se nije javljao na telefonske pozive.

Inače, grupa meštana mesne zajednice Dragan Radosavljević Toplica je uzurpirala sredinom 2016. godine deo parcele zatvora, samoinicijativno su napravili igralište i izgradila objekat od čvrstog materijala.

Iako je građevinska inspekcija odmah nakon toga naložila meštanima da vrate pracelu u pređašnje stanje u roku od pet dana, oni to nisu učinili do današnjeg dana. Osim što su u tuđoj parceli napravili igralište, meštani ovog naselja su izložili opasnosti i svoju decu, jer da bi do njega došli morali su da pređu državni put Niš – Priština, gde u tom delu ne postoji pešački prelaz niti bilo koja oznaka za kretanje pešaka.

Tim pre je i nejasna tadašnja odluka lokalne samouprave da ih podrži u protestima iako su bili svesni da je to osim što je protivzakonito i nebezbedno za decu koja su da bi došla do igrališta, morala da pretrčavaju magistralni put.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Konačnom odlukom suda, "divlje" igralište vraćeno zatvoru

Izvor: JužneVesti.com, 24.Maj.2017

Posle godinu dana suđenja po tužbi Državnog pravobranilaštva protiv Mesne kancelarije "Dragan Radosavljević Toplica", doneta je i izvršna presuda po kojoj je dečije igralište koje su građani napravili na zemljištu Okružnog zatvora, gde su prethodno očistili deponiju - napravljeno nelegalno.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.