Tenderi za Telekom i deo EPS do kraja godine

Izvor: Blic, 31.Okt.2014, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tenderi za Telekom i deo EPS do kraja godine

Premijer Aleksandar Vučić je tokom investicionog foruma u Londonu najavio prodaju Telekoma Srbije, ali je rekao da Vlada planira da proda i manjinski deo Elektroprivrede Srbije!

Vučić je za blog Londonske škole ekonomije rekao da je „u toku potraga za potencijalnim investitorima“.

- Tender će biti transparentan, a pobediće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << onaj ko ponudi najbolje uslove. Do kraja godine biće izabran privatizacioni savetnik i tada će se pokrenuti čitava procedura - objasnio je Vučić, koji nije govorio o ceni koja se može postići za Telekom i EPS.

Premijer je još u svom ekspozeu najavio prodaju Telekoma i dela EPS, ali se do danas malo u tome odmaklo. Iz Vlade su stizala obećanja da će za Telekom dobiti više od 1,4 milijarde, za koliko je vlada Mirka Cvetkovića neuspešno pokušala da ga proda. U Telekom nisu želeli da govore o prodaji kompanije „jer je to pitanje za vlasnika, odnosno Vladu Srbije, a ne za njih“.

S druge strane, konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević kaže za „Blic“ da je danas jako teško proceniti koliko se novca može dobiti za prodaju Telekoma.

- Vlada Srbije treba da kaže koja je to cena koju bi oni prihvatili za prodaju Telekoma i gde će uložiti novac kako bi dobili iste dividende koje od Telekoma imaju danas - Kaže Kovačević.

Stranci bi vodili EPS

- Za Srbiju strateški nije dobro rešenje da proda većinski deo EPS-a. Najbolja opcija bio bi ulazak manjinskog partnera do kraja sledeće godine. Taj partner bi birao većinu menadžmenta EPS-a i povećao efikasnost poslovanja. Država bi dobila više profita - rekao je Vučić u ekspozeu.

Za prodaju Telekoma zalaže se i predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović. On smatra da tu kompaniju treba prodati u dogledno vreme jer postoji opasnost da izgubi trku na tržištu, što bi oborilo njenu cenu. Petrović kaže i da bi novac od prodaje Telekoma samo kratkoročno zakrpio budžet ukoliko Vlada ne bude sprovela antikrizne mere koje bi bile na snazi bar tri godine.

Kada je reč o Elektroprivredi Srbije, ekonomski stručnjaci smatraju da EPS još nije spreman za prodaju.

- Prvo treba razdvojiti celine, a to su distribucija struje, prenos na visokom naponu, koji treba zadržati, i proizvodnja struje, pa tek onda krenuti u prodaju - kaže Kovačević.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma,   EPS

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.