Prodaja Telekoma Slovenija početkom naredne godine

Izvor: GdeInvestirati.com, 22.Okt.2014, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodaja Telekoma Slovenija početkom naredne godine

LJUBLJANA - Slovenija očekuje da će početkom 2015. godine prodati Telekom Sloveniju, navredniju kompaniju na listi za privatizaciju, izjavio je danas državni sekretar iz slovenačkog ministarstva finansija, Metod Dragonja.

Prema njegovim rečima, slovenačka vlada će do kraja ove godine usvojiti strategiju za dalji proces privatizacije državnih aktiva, prenosi Rojters.

"Strategiju upravljanja državnim aktivama će takođe morati da odobri parlament" >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << , izjavio je Dragonja novinarima na marginama investicione konferencije u Ljubljani, i dodao da vlada želi da u svom vlasništvu zadrži infrastrukturne kompanije, kao što su luka Koper.

Na istoj konferenciji, slovenački premijer Miro Cerar je rekao da je Slovenija posvećena privlačenju dodatnih stranih investicija i sprovođenju procesa privatizacije, kao i da je samo prošle godine u domaće banke "upumpano" preko tri milijarde evra, i najavljena prodaja 15 preduzeća, od kojih su do sada tri prodata.

Tržišna vrednost Telekoma iznosi 941 milion evra, a prodajom 72,75 odsto akcija u toj kompaniji Slovenija očekuje zaradu od preko 700 miliona evra.

Sredstva od prodaje Telekoma Slovenije će, prema Cerarovim rečima, biti iskorištena za finansiranje razvoja i smanjenje nacionalnog duga, koji bi ove godine, prema nekim procenama, trebalo da poraste na 82,2 odsto BDP-a sa 70 odsto iz 2013. godine.

Kako podseća agencija Rojters, Slovenija, kao članica evrozone, prošle godine je "za dlaku" izbegla traženje međunarodne pomoći, nakon čega je najavila privatizaciju državnih kompanija kako bi uvećala državne finansije.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.