(FOTO) TRAGIČNA SUDBINA PRINCEZE DAJANE: Danas bi imala 54 godine

Izvor: Kurir, 01.Jul.2015, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(FOTO) TRAGIČNA SUDBINA PRINCEZE DAJANE: Danas bi imala 54 godine

Na današnji dan, 1. jula 1961. godine rođena je Ledi Di, jedna od najvoljenijih Britanaca i članova kraljevske porodice

Dajana, princeza od Velsa bila je prva supruga princa Čarlsa, najstarijeg sina i prestolonaslednika kraljice Elizabete II. Njena dva sina, prinčevi Vilijam i Hari, drugi su i treći po redu za nasledstvo britanske, kanadske, australijske, novozelandske i 12 kruna u Komonveltskim kraljevstvima.

Čarls, na kojeg se vršio pritisak da se oženi kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << bi osigurao naslednika, već je bio u svojim tridesetima kada je upoznao dvanaest godina mlađu Dajanu. Jedini uslov koji mu je majka, kraljica Elizabeta II, postavila pri odabiru supruge bio je da mu nevesta bude protestantkinja.  21. jula 1982. godine, par je dobio svog prvog sina, Vilijama. Dajana je odbila da ispoštuje tradiciju, porodivši se u bolnici, a ne u Bakingemskoj palati. Drugi sin, Hari, rodio se 15. septembra 1985.

U decembru 1995. godine kraljica Elizabeta II je zatražila od Čarlsa i Dajane da se razvedu što su i uradili 28. augusta 1996. godine. Nakon razvoda Dajana je pronašla sreću u Dodiju al-Fajedu. Kako sada više nije morala učestvovati u kraljevskim dužnostima, postala je aktivan član organizacije Crveni krst. Svoje angažovanje u projektu čišćenja sveta od mina uvek je stavljala na humanitarni, a ne na politički nivo. Tih godina bila je veoma aktivna u humanitarnom radu, posećivala je bolnice i negovala bolesnike. Bila je veoma voljena osoba. Svoj uticajni status koristila je kako bi smanjila diskriminaciju prema osobama obolelih od AIDS-a. Kada je bilo akturlno mišljenje da se AIDS prenosi dodirom, Dajana je, među prvim slavnim osobama, javno sela na krevet bolesnika i držala ga za ruku. Njenom podvigu divio se i tadašnji predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Bil Klinton.

31. augusta 1997. godine, Dajana i njen ljubavnik, Dodi al-Fajed, napustili su pariski hotel Ric dvadeset minuta nakon ponoći i vraćali se u svoj apartman. Nijedan od četiri putnika u automobilu nije stavio pojas. Vozeći velikom brzinom u želji da izmaknu paparacima, vozač Henri Pol je izgubio kontrolu nad vozilom i udario u trinaesti stub tunela. Henri i Dodi su poginuli na mestu nesreće.

Jedan od novinara koji je nastavio da fotografiše mesto nesreće izjavio je da je Dajana bila pri svesti, ali da je na njegove reči mogla odgovoriti jedino treptanjem. Teško ranjena, prevezena je u bolnicu i to tek dva sata nakon nesreće. Uprkos naporima da se voljena princeza spasi, podlegla je teškim ozledama u 4 sata ujutru. Jedini koji je preživeo nesreću bio je Dodijev telohranitelj, Trevor Ris-Džons.

Dajana, svojevremeno princeza od Velsa i žena od koje se očekivalo da postane kraljica, sahranjena je 6. septembra na ostrvcetu usred jezera Round Oval. Jezerom plivaju četiri crna labuda. Putem do njenog groba raste 36 hrastova; svaki od njih obeležava po jednu godinu njenog života. Sahranjena je u crnoj haljini koju je naručila nekoliko sedmica pred smrt. Njenu sahranu ispratilo je 2,5 milijarde ljudi.
Pogledaj vesti o: Princeza Dajana

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.