ENGLESKI KRALJ MOLIO HITLERA: Adolfe, bombarduj nas i vrati mi tron!

Izvor: Kurir, 02.Mar.2015, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ENGLESKI KRALJ MOLIO HITLERA: Adolfe, bombarduj nas i vrati mi tron!

Izdaja: Svrgnuti monarh Edvard VIII zbližio se s nacističkim vođom i savetovao ga u ratu protiv Britanije. Hitler planirao da ga opet kruniše

LONDON - Svrgnuti britanski kralj Edvard VIII tokom Drugog svetskog rata molio je Hitlera da nastavi bombardovanje gradova u Britaniji kako bi on ponovo seo na engleski tron, pokazala su dokumenta koja je otkrio Endru Morton, biograf princeze Dajane.

- Dokumenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pokazuju Edvardove iskrene simpatije prema Hitleru, ali su predstavnici kuće Vindzora, uključujući i kralja Džordža VI, zatim premijer Vinston Čerčil, pa čak i komandant savezničkih trupa Dvajt Ajzenhauer naredili njihovo uništenje, smatrajući da bi mogla da nanesu veliku štetu - rekao je Morton i dodao da su dokumenta ipak sačuvana.

Inače, Edvard je bio najstariji sin kralja Džordža V i nasledio je britansku krunu 1936. Zbog učešća u Prvom svetskom ratu bio je veoma popularan u narodu, ali njegova veza sa dvaput razvedenom Amerikankom Volis Simpson nije naišla na odobravanje, a kad je rešio da se oženi njome, bio je primoran da abdicira. Tokom bračnog putovanja posetio je Nemačku, gde se sastajao sa Adolfom Hitlerom, koga jr čak i javno pozdravljao nacističkim pozdravom. Ipak, nivo njegove privrženosti nacističkom vođi nije bio poznat do sada.

- Dokumenti, među kojima su i pisma, pokazuju da je Edvard smatrao Hitlera „veoma velikim čovekom“ i da je mislio da bi njegova smena bila tragična. On je bio besan zbog toga što je morao da napusti tron i osećao se poniženo. Za svog brata kralja Džordža V govorio je da je „neverovatno glup“, a za Vinstona Čerčila da je ratni huškač. Transkripti pokazuju da je on od Hitlera tražio da nastavi teško bombardovanje britanskih gradova kako bi naterao Britaniju na primirje, kao i da je ovaj planirao da ga po padu Londona ponovo postavi za kralja - rekao je Morton.

Ovo davanje pomoći i saveta neprijatelju u najgorem i najtežem ratu u kojom se Velika Britanija našla, dodaje, primer je veleizdaje.

Ako je verovati dokumentima, Edvard nije imao poverenja ni u svoju zemlju, ni u svoju porodicu. On je podržavao Hitlera - tvrdi Morton.

Sedamnaest karanfila

NACISTIČKI ŠPIJUN

Britanske vlasti su u jednom trenutku otkrile da je Volis Simpson imala aferu sa nacističkim diplomatom Ernstom fon Ribentropom, koji joj je slao 17 karanfila dnevno, po jedan za svaku noć koju su proveli zajedno, pokazuju dokumenta.

Neku su čak verovali da je ona bila nacistički špijun - kaže Endru Morton.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.