Britanska princeza zvaće se Šarlot Elizabet Dajana

Izvor: Akter, 04.Maj.2015, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanska princeza zvaće se Šarlot Elizabet Dajana

Novorođena britanska princeza, ćerka princa Vilijama i njegove supruge Kejt, zvaće se Šarlot Elizabet Dajana, saopštila je Kensingtonska palata, prenosi britanski Bi-Bi-Si (BBC)

Princeza je drugo dete princa Vilijama i vojvotkinje od Kembridža Kejt, i biće poznata kao njeno kraljevsko visočanstvo, princeza Šarlot od Kembridža.

Princeza je peto praunuče kraljice Elizabete Druge. Ona je četvrta u redu za britanski tron, posle njenog dede Čarlsa, oca Vilijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << i starijeg brata Džordža.

Vilijam i Kejt predstavili su bebu-princezu svetu u subotu uveče, samo 12 sati pošto je Kejt primljena u londonsku bolnicu Sent Meri da se porodi.

Dopisnik BBC sa britanskog dvora Piter Hant rekao je da je ime nove princeze prvo saopšteno ostalim pripadnicima kraljevske porodice, pa onda obelodanjeno svetu.

On je dodao da je zvaničnik Kensingtonske palate, kada je upitan da obrazloži izbor prinčevskog para, rekao: "Pustićemo da imena govore sama za sebe".

U britanskoj javnosti je bilo spekulacija da će u ime princeze prinčevski par uključiti i ime Dajana, u čast pokojne majke princa Vilijama.

Šarlot je, pak, ženski oblik imena Čarls, i ima dug kraljevski pedigre. Postalo je popularno u 18. veku kada je to ime nosila žena kralja Džordža Trećeg.

Kralj je kupio Bakingemsku palatu 1761. za svoju ženu, kraljicu Šarlot, da im služi kao porodični dom, blizu palate Sent Džejms. Nova palata je postala poznata kao Kraljičina palata, a sada je svi znaju kao Bakingemsku.

Čarls je bilo ime dva bivša kralja, kao i princa od Velsa, dede nove princeze.

Ime Šarlot je takođe povezano i sa porodičnom stranom princeze Kejt, jer je to srednje ime njene sestre Pipe Midlton.
Pogledaj vesti o: Princeza Dajana

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.