Vučić bez komentara na kandidaturu Nikolića

Izvor: Prva.rs, 16.Feb.2017, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić bez komentara na kandidaturu Nikolića

Sputnjik i N1 preneli su sinoć kao ekskluzivno vest da je Nikolić odlučio da se kandiduje na predsedničkim izborima.
Predsedništvo stranke čiji je osnivač, Srpske napredne stranke, nije stalo iza njega, već je za kandidata predložilo predsednika SNS i predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, što treba da bude potvrđeno na sednici Glavnog odbora SNS.
Ipak, da dogovora između Nikolića i Vučića o tome nije bilo potvrdila je i vest koju je objavio Sputnjik >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << – predsednik Srbije je na svoj 65. rođendan odlučio da uđe u trku za novi mandat, što je izazvalo reakcije funkcionera vladajuće koalicije, ali i ćutanje njenog predvodnika – Aleksandra Vučića. 
Kako je javio Tanjug, premijer Srbije nije želeo da prokomentariše pisanje medija o Nikolićevoj želji da još pet godina bude u fotelji na Andrićevom vencu. 
"Predsednik SNS i premijer Aleksandar Vučić je ćutao na pitanje Tanjuga o kandidaturi Tomislava Nikolića i nije dao nikakav komentar", izvestio je Tanjug. 
Jedina dvojica predsednika SNS u istoriji te stranke su se susrela nekoliko sati uoči objavljivanja da je Nikolić rešio da se bori za novi mandat, na prijemu povodom Dana državnosti, gde je predsednik Srbije rekao da "Nema uzmicanja ni povlačenja, čak i kada vetrovi hoće da vas slome". 
Vučić, jedini predstavnik Vlade Srbije na prijemu, kratko je rekao da su svi oni koji su prisustvovali prijemu mogli da čuju odličan govor predsednika, koji priliči takvom svečanom trenutku.
Za razliku od koalicionog partnera, predsednik SPS i potpredsednik vlade Ivica Dačić je žestoko reagovao na najavu Nikolićeve kandidature. 
"Ako je vest o tome tačna, onda je sramotno da se on time pridružuje plejadi kandidata koji su protiv Vučića. Jedino logično i racionalno je da kandidat bude onaj koji će pobediti, sa ili bez Nikolića, svejedno. A šta će uraditi Nikolić bez Vučića i to je jasno, ništa, samo će pomoći onima koji su protiv Vučića. I to bezuspešno", naveo je Dačić. 
Sa prijema u Predsedništvu Srbije, Vučić je otputovao u Jagodinu, gde je prisustvovao obeležavanju krsne slave lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme. 
Na tom skupu je dobio zdravicu od predsednika Pokreta snaga Srbije Bogoljuba Karića i podršku za kandidaturu, a domaćin slave se, putem Tanjuga, oglasio povodom najavljene Nikolićeve kandidature. 
"Svako ima pravo da se kandiduje, ali samo Aleksandar Vučić zaslužuje poverenje građana, on nas je pomirio sa posvađanim državama u svetu, veliki broj investitora dolazi u Srbiju...", istakao je Marković.
Još jedan koalicioni partner je stao u odbranu Vučića, komentarišući Nikolićevu nameru da se kandiduje – lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin. 
"Ako Nikolić tako uradi, onda će se svrstati na stranu Saše Jankovića i Vuka Jeremića. To će značiti da Vučića izdaju političari i da uz njega ostaje Srbija. Kompromisi koje je pravio, pažnja sa kojom je nastupao prema Nikoliću na žalost pokazace se kao jos jedna Vučićeva dobra namera koja se okrenula protiv njega. Aleksandar Vučić je izbor Srbije, njena odluka da bude stabilna i čvrsta, i Aleksandar Vučić zato neće ostati sam", rekao je Vulin za Tanjug. 
Prva reakcija iz SNS je stigla od članice Predsedništva SNS Zorane Mihajlović, koja je među prvima isticala da je Vučić pravi kandidat za predsednika Srbije i da je samo sa njim kao kandidatom pobeda SNS na predsedničkim izborima sigurna. 
Ovoga puta, ona se direktno obratila osnivaču partije kojoj pripada. 
"Ako je tačno da će se Tomislav Nikolić kandidovati na izborima, to bih volela da čujem lično od Tomislava Nikolića. Ne želim da verujem da će se Tomislav Nikolić okrenuti protiv Srbije, SNS i Aleksandra Vučića. Ali, ako je tačno, onda je ovo početak tužnog kraja jedne političke karijere osnivača SNS Tomislava Nikolića. Ako je ovo tačno, onda je ovo pokušaj Nikolića da podeli SNS i pomogne opoziciji da pobedi, ali taj pokušaj neće uspeti. Zato, predsedniče Nikoliću, izađite i javno kažite“, navodi se u saopštenju. 
Zvaničnih izjava iz Predsedništva Srbije po pitanju Nikolićeve kandidature još nema, niti Vučićeve reakcije na nezvanične izveštaje medija, a u petak će pred GO SNS biti konačna odluka, kako RTS javlja, možda i bez prisustva predsednika stranke.

Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.