U Tunisu danas prvi predsednički izbori nakon revolucije

Izvor: Blic, 23.Nov.2014, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Tunisu danas prvi predsednički izbori nakon revolucije

U Tunisu se danas održavaju prvi predsednički izbori od revolucije 2011. godine i u toj zemlji "arapskog proleća" nadmetaće se više od 20 kandidata. Izbori se smatraju konačnom etapom postrevolucionarne tranzicije.

Premijer Mehdi Džoma rekao je juče da oni predstavljaju "veliku nadu za region", preneo je AFP.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Predsednički izbori dolaze nakon parlamentarnih održanih 26. oktobra i pravo glasa ima više od pet miliona građana. Ukoliko nijedan od kandidata na izborima ne dobije potrebnu većinu, drugi krug će biti održan krajem decembra.

Najveće šanse za pobedu daju se 87-godišnjem bivšem lideru glavne sekularne partije u Tunisu Nidaa Tounes (Poziv Tunisa) koja je osvojila 85 poslaničkih mesta od ukupno 217 u nacionalnom parlamentu, dok je islamistička partija Enahda obezbedila 69 mesta.

Glasanje Tunišana na parlamentarnim izborima jedan je od poslednjih koraka tranzicije zemlje ka demokratiji posle pobune protiv režima Zin el Abidina Ben Alija 2011. godine, podsetila je agencija Rojters.

Enahda, prvi islamistički pokret koji je osvojio vlast posle "Arapskog proleća", priznala je poraz na izborima, drugim slobodnim po redu od svrgavanja Ben Alijevog režima.

Jedna od najsekularnijih arapskih zemalja - Tunis je dobar primer političkog kompromisa postignutog posle prevazilaženja krize izme]u sekularnog i islamističkog pokreta.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.