Izvor: Blic, 01.Sep.2016, 00:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp u Meksiku: SAD imaju pravo da grade zid na granici

Republikanski kandidat na predsedničkim izborima u SAD Donald Tramp poručio je danas, tokom iznenadne posete Meksiku, da Sjedinjene Američke Države imaju pravo da podignu zid na granici kako bi zaustavile priliv ilegalnih imigranata, javlja AFP.

The visual Donald Trump wanted, he got. pic.twitter.com/nblQF4ihby

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Priznajemo i poštujemo pravo i jedne i druge zemlje da izgradi fizičku barijeru ili zid na bilo kojoj svojoj granici - rekao je Tramp na konferenciji za novinare u predsedničkoj palati u Meksiko Sitiju, nakon što je sa meksičkim predsednikom Enrike Penja Nijetom imao razgovore iza zatvorenih vrata.

Tramp je precizirao da obe zemlje moraju da poštuju pravo one druge da izgradi zid na svom tlu kako bi zaustavila kretanje ljudi, ilegalnih droga i oružja, dodavši da je sigurna granica suvereno pravo i da je obostrano korisna, navodi AP.

Donald Trump just owned Mexico's presidenthttps://t.co/rvQjfCprcy pic.twitter.com/EMuFk0tPXn

Tramp je kazao i da sa Nijetom nije razgovarao o tome ko će platiti izgradnju zida, mada je republikanski predsednički kandidat tokom predizborne kampanje više puta rekao da će Meksiko platiti račun, navodi francuska agencija.

- O tome ćemo kasnije - rekao je Tramp.

Republikanski predsednički kandidat je rekao i da mu je velika čast što boravi u poseti Meksiku, istakavši da dve zemlje dele zajednički interes održavanja te hemisfere bezbednom i prosperitetom.

Meksički predsednik Nijeto je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, primetio da je broj imigranata koji ilegalno prelaze granicu značajno opao.

Donald Trump speaks in Mexico: "Who pays for the wall? We didn't discuss" https://t.co/IEre1OApv3 pic.twitter.com/HTSDidrcjS

Prema njegovim rečima, dve zemlje imaju zajedničke izazove i interese, ali postoji "nepotpuna vizija o pograničnim pitanjima" pri čemu, kako navodi, oružje i novac dolaze iz južnog dela SAD i podstiču nasilje.

Nijeto je naglasio da su Meksikanci bili uvređeni Trampovim komentarima iz prošlosti koji ih je predstavljao o negativnom svetu i poručio da je to narod "dobre volje koji zaslužuje svačije poštovanje".

RETWEET if you support Donald Trump meeting with Mexican President Pena Nieto! #TrumpEnMexico pic.twitter.com/bwJRjbJMRj

Takođe je izrazio uverenje da je Tramp istinski zainteresovan za izgradnju odnosa u korist obe zemlje.

Predsednik Meksika je poručio i da će novi američki predsednik u Meksiku i njegovoj vladi naći suseda koji želi da konstruktivno radi na dodatnom jačanju odnosa između dve zemlje.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Tramp: Proteraću više miliona ilegalnih imigranata iz SAD

Izvor: N1 televizija, 01.Sep.2016

Kandidat Republikanske stranke na predsedničkim izborima u SAD Donald Tramp obećao je da će, ako postane predsednik, proterati iz zemlje više miliona ilegalnih imigranata jer, kako je rekao, "ugrožavaju dobrobit američkog naroda"...Tramp u svom jučerašnjem govoru na mitingu u Finiksu, u američkoj...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.