Šef slovačke diplomatije u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2012, 04:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef slovačke diplomatije u Beogradu

BEOGRAD -

Potpredsednik slovačke vlade, šef diplomatije Miroslav Lajčak stiže danas u Beograd na razgovore sa svojim srpskim kolegom, ministrom inostranih poslova Vukom Jeremićem ali i sa liderima svih glavnih srpski političkih stranaka.

"Tema razgovora biće situacija u Srbiji nakon parlamentarnih, predsedničkih i lokalnih izbora i formiranje nove vlade", saopštilo je slovačko Ministarstvo inostranih poslova. Lajčak dolazi u trenutku nakon izbora da razgovara i o >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << evropskoj integraciji Srbije.

Ulazak Srbije u Evropsku uniju je ne samo za Slovačku, već i celu Višegradsku četvorku, dakle i Češku, Mađarsku i Poljsku jedan od dugoročnih spoljno-političkih prioriteta, a diplomatije tih zemalja naglašavaju da je evrointegracija zapadnog Balkana i u njihovom nacionalnom interesu.

Pored tradicionalnih bilateralnih tema, takođe privredne saradnje, Lajčak želi sa Jeremićem i liderima glavnih srpskih političkih stranaka da razgovara i o regionalnoj saradnji na Balkanu.

Slovačka jednostranačka vlada na čelu sa liderom socijaldemokrata iz stranke SMER Robertom Ficom, formirana posle izbora 10. marta, dobila je pre nedelju dana poverenje parlamenta za program u kojem u spoljno-političkom delu prioritet ostaje podrška evrointegracije zapadnog Balkana.

Kada je u pitanju priznanje Kosova na slovačkoj političkoj sceni vlada konsenzus ma ko da je u Slovačkoj na vlasti, da zvanična Bratislava samostalno Kosovo ne priznaje sve dok svoj stav eventualno ne promeni Srbija.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.