PREDSEDNIČKI IZBORI NA KOSOVU Glasanje na biračkom mestu, a brojanje u VRANJU I RAŠKOJ

Izvor: Blic, 23.Mar.2017, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREDSEDNIČKI IZBORI NA KOSOVU Glasanje na biračkom mestu, a brojanje u VRANJU I RAŠKOJ

Glasanje na Kosovu i Metohiji, a brojanje glasova u Vranju i Raškoj - tako će izgledati predsednički izbori u južnoj srpskoj pokrajini.

To, međutim, nije nikakva novina jer se na ovaj način glasalo i ranijih godina, tačnije još od 2012. godine. I tada, kao i sada, izbori na KiM će se organizovati u saradnji sa OEBS-om.

Glasaće se na 90 biračkih mesta, a još je nepoznato koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tačno birača ima pravo glasa. Ilustracije radi, na prošlogodišnjim, vanrednim parlamentarnim izborima ovo pravo imalo je 106.094 birača.

Na Kosovu će se glasati na biračkim mestima, koja se zatvaraju u 19 sati, nakon čega se džakovi sa glasovima prevoze preko administrativne linije sa KiM do Raške i Vranja, gde se zapravo obavlja brojanje.

Na biračkim mestima na KiM brojanje glasova nije moguće, kao ni organizovanje posmatračkih misija.

Šta je sporno?

Upravo je uputstvo Republičke izborne komisije (RIK), koje između ostalog propisuje sve ovo, izazvalo burne reakcije, naročito kod opozicije, koja ističe da je reč o istom uputstvu koje je prošle godine Ustavni sud proglasio neustavnim.

Druga sporna stvar je ta što se zbog prevoza glasova do mesta gde se oni broje, po oceni opozicije, otvara prostor za manipulaciju, a treća je ta što je RIK doneo odluku da u biračkim odborima u Raškoj i Vranju mogu da budu samo predstavnici parlamentarnih stranaka, ali ne i ostalih kandidata.

Izbori samo sa OEBS-om

Kako za "Blic" objašnjava izvršni direktor Cesida Bojan Klačar, ne postoji drugi način da se na KiM organizuju izbori mimio saradnje sa OEBS-om, jer Srbija u južnoj srpskoj pokrajini ne može da organizuje izbore.

Reč, dve o glasanju na KiM. Ono se putem OSCE obavlja još od 2012. godine, na identičan način. Pristup posmatračima je zabranjen.

- Od 2012. godine glasanje na KiM ovako izgleda. Tamo ne postoje birački odbori, ne broji se ništa, samo se šalje. U tom smislu Ustavni sud i jeste proglasio neustavnom odredbu da se izbori organizuju na ovaj način, jer Zakon propisuje da broj glasova utvrđuje birački odbor, što na ovaj način nije moguće. Sa druge strane, ako izbori ne budu organizovani sa OEBS-om i na ovaj način, ne znam kako bi drugačije mogli da budu organizovani - kaže on.

Kako navodi, ovo jeste jako nezgodna situacija za RIK koja je, kaže, donela “najbolje loše rešenje”.

Opozicija je danas tokom celog dana ukazivala na probleme sa uputstvom koje je izdao RIK. U opozicionom DSS kažu da je ono nezakonito jer je Ustavni sud doneo odluke kojima je utvrdio nezakonitost sprovedenih izbora na teritoriji KiM 2014. i 2016. godine, koji su bili organizovani po istom principu kao i ovogodišnji predsednički.

- Predsednički kandidati neće moći da vrše kontrolu na biračkim mestima, niti da kontrolišu transport izbornog materijala sa svih biračkih mesta na KiM do Vranja i Raške, gde će se glasovi brojati i utvrđivati izborni rezultat - navodi DSS.

Брутално игноришући одлуке Уставног суда РИК ноћас донео незаконито Упутство гласовима представника кандидата Вучића, Чанка и Паровића.

Pokret Dveri ima slične stavove kao i DSS, ali skreće pažnju i na to da se o uputstvu glasalo bez ikakve ranije najave, bez prisustva medija, i "bez bilo kakvog prethodnog razmatranja od strane radne grupe za KiM".

Na istu stvar ukazuje i predsednica poslaničke grupe "Nova Srbija - Za spas Srbije" Sanda Rašković-Ivić, koja smatra da se "protivustavnim uputstvom omogućava izborna krađa".

- Glasovi ne bi smeli da se broje i zapisnici popunjavaju van biračkog mesta. Na celoj teritoriji Srbije treba da važe ista pravila - rekla je ona, istakavši da je neprihvatljivo da glasove ne broje članovi biračkih odbora nego neki koordinatori iz SNS.

Fiktivni glasovi

U Pokretu "Dosta je bilo" tvrde da ovakav način glasanja otvara mogućnost za zloupotrebe, kao i da prema biračkom spisku na KiM pravo glasa ima "oko 106.000 glasača", ali i da će "do 60.000 fiktivnih glasova biti za Aleksandra Vučića".

Ako ti Ustavni sud kaže da je neustavno to što si radio 2014. i 2016. sa glasovima KiM zašto nas praviš majmunima po 3. put @SerbianPM ?

Sa druge strane, u RIK-u kažu da opozicija nema nijedan razlog da sumnja u legitimitet izbora na KiM.

- Pri donošenju uputstva RIK je vodila računa o tome da vladajuća većina ima jednog, a parlamentarna opozicija dva člana biračkog odbora na svakom biračkom mestu, gde će biti i po jedan predstаvnik OEBS - rekao je predsednik RIK Vladimir Dimitrijević.

On je naveo da je prilikom donošenja uputstva RIK imao u vidu odluku Ustvnog suda, i da je nastojao da građanima Srbije sa prebivalištem na KiM omogući dа ostvare svoje garantovano pravo.

- Od izbora 2012. godine svi izborni procesi na teritoriji KiM sprovode se uz direktnu podršku i pod pokroviteljstvom OEBS, pa predsednički izbori 2. aprila ne predstavljaju nikakav presedan - kazao je on.

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS u parlamentu Vladimir Orlić kaže da je Ustavni sud ranije naveo da "uvažava činjenice iz realnosti i života koje govore da nažalost na KiM iz bezbednosnih razloga nije moguće uspešno do kraja sprovesti izbore bez pomoći OEBS".

- U tome je razlog zašto se izbori organizuju tako i to ne dovodi ni na kakav način u pitanje njihovu regularnost - rekao je Orlić koji je dodao da se izbori na isti način organizuju od 2012.

(Lana Gedošević)
Pogledaj vesti o: Izbori,   Vranje,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.