PREDSEDNIČKI IZBORI Janković jači kandidat opozicije od Jeremića

Izvor: Blic, 10.Jan.2017, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREDSEDNIČKI IZBORI Janković jači kandidat opozicije od Jeremića

Saša Janković ima gotovo duplo veće šanse da pobedi na predsedničkim izborima od Vuka Jeremića, bar ako je verovati kvotama kladionica.

Nova godina je donela i nove kvote za predsedničke izbore, a ono što odmah upada u oči jeste da je ombudsman veći favorit od nekadašnjeg ministra spoljnih poslova. Tako se za pobedu Jankovića može dobiti 15 puta više od uloženog novca, dok uspeh Jeremića množi stavljene dinare na tiket sa 25.

I Đorđe Vuković >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz Cesida smatra da u duelu ova dva predsednička kandidata trenutno Janković može da računa na veću podršku.

- Zaštitnik građana ima utemeljenje među intelektualcima, jer je iza njega stalo 100 javnih ličnosti, ali i pojedine stranke. S druge strane, u vezi sa Jeremićem kao kandidatom ima dosta problema i ne treba sumnjati da kladionice koje se bave novcem i žive od njega imaju dobre informacije o šansama svakog učesnika na izborima - ističe Vuković.

Iza Jankovića je pored 100 javnih ličnosti otvoreno stala i Nova stranka čiji lider Zoran Živković očekuje da isto učini još desetak stranaka. Takođe, nedeljni ručak predsednika Demokratske stranke Dragana Šutanovca i Jankovića (sa suprugama) u jednom poznatom beogradskom restoranu, sa kog je "Blic" objavio i ekskluzivne paparaco slike, poklopio se sa informacijama da će DS sutra na Predsedništvu odlučiti da podrži Jankovića.

Tako postaje jasno da će iza njega stati većina proevropske opozicije. Čak je i prvi čovek LDP-a Čedomir Jovanović krajem prošle godine promenio kurs i istakao da će podržati Jankovića, uz dogovor o politici.

S druge strane, Vuk Jeremić za sada računa na potencijalnu podršku SDS Borisa Tadića, Sande Rašković Ivić i verovatno Dijane Vukomanović, što je ipak mnogo manje nego u slučaju Jankovića, pa i ne čude kvote koje su kladionice izbacile.

Politikolog Vladimir Goati, takođe, deli mišljenje da Janković ima veću podršku, iako je "nedostatak političke prošlosti mač sa dve oštrice".

- Janković je novo lice naše mlade demokratije koja dugo obiluje istim političarima. Činjenica da nema infrastrukturu iza sebe može da bude mana u smislu veće podrške, ali i prednost, jer gotovo svi politički funkcioneri trenutno imaju nizak rejting. S druge strane, Jeremić je nekoliko puta obletao Zemlju u borbi za mesto generalnog sekretara UN, što nesumnjivo može da mu koristi. Međutim, nije imao prirodan put karijere, jer je odmah krenuo sa pozicije ministra - smatra Goati.

Bez obzira na sve, kako kaže Vuković, male su šanse da novi predsednik Srbije bude opozicioni kandidat.

- Ne može se na ovakav način srušiti aktuelna vlast koja ima podršku 50 odsto glasača, dok proevropski opozicioni kandidat ima oko pet odsto. Zato ne očekujem da proevropska opozicija ima zajedničkog kandidata. U situaciji kada su naprednjaci sigurni pobednici na izborima niko od opozicionih lidera nije lud da stane iza jednog čoveka i izgubi poziciju - tvrdi Vuković i dodaje da je opozicionoj stranci neophodno da ima podršku od 20 do 30 odsto glasača da bi se moglo govoriti o smeni vlasti.

Vuković: Nikolić prvi favorit

Kladionice premijeru Aleksandru Vučiću i predsedniku Tomislavu Nikoliću daju iste šanse za pobedu sa kvotom 1,85. Tu se već Đorđe Vuković ne slaže u potpunosti sa bukmejkerima.

- Za mene bi pobeda bilo kog kandidata osim Nikolića bila veliko iznenađenje. Ukoliko bi se Vučić kandidovao, mislim da nema tako jakog čoveka na koga bi preneo svu moć premijera. S druge strane, ukoliko Nikolić izađe na izbore, čisto sumnjam da će se pojaviti neki drugi kandidat SNS, iako odnosi u ovoj stranci nisu sjajni, ali nisu ni toliko očajni - objašnjava Vuković.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.