Izvor: Blic, 05.Dec.2016, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVI PREDSEDNIK AUSTRIJE "Niko nema tako tesne veze sa Balkanom kao mi"

Pobednik na predsedničkim izborima u Austriji, Aleksandar van der Belen, ima pozitivan stav prema širenju EU na zapadni Balkan i smatra da bi zvaničan Beč trebalo da pomogne zemljama tog regiona u procesu približavanja Uniji.

Van der Belen je, uoči izbora, odgovarajući na pitanja agencije APA, ukazao da nijedna druga zemlja kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Austrija nema tako tesne ekonomske i istorijske odnose sa zapadnim Balkanom.

"Srednjoročno će pristupna perspektiva za zemlje zapadnog Balkana biti neosporiva za sve posmatrače. Naravno da je preduslov za uspešno približavanje postepena primena evropskog zakonodavstva. Pregovori se već odavno vode. O putu ka tamo postoje različita mišljenja, i mnoga pitanja su još otvorena", objasnio je on.

Van der Belen ocenjuje da bi Austrija trebalo da podrži i dobro pripremi pristupanje država zapadnog Balkana EU.

Na pitanje da li bi priznao referendum o nezavisnosti Republike Srpske (RS) Van der Belen je rekao da bi to bilo u suprotnosti sa medjunarodnim sporazumima u vezi Bosne i Hercegovine.

"Vlade u Sarajevu i Beograd će, nadam se, u okviru pristupnih pregovora biti toliko motivisane evropskom perspektivom, da će to delovati i na predstavnike RS. Razmišljanja u pravcu novih promena granica su problematična", uveren je on.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Novi predsednik Austrije progovorio o referendumu za nezavisnost Srpske

Izvor: Vesti-online.com, 05.Dec.2016

Pobednik na predsedničkim izborima u Austriji, Aleksandar van der Belen, ima pozitivan stav prema širenju EU na zapadni Balkan i smatra da bi zvaničan Beč trebalo da pomogne zemljama tog regiona u procesu približavanja Uniji. Istovremeno je izrazio nadu da neće biti referenduma o nezavisnosti Republike...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.