Johanis položio zakletvu

Izvor: B92, 21.Dec.2014, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Johanis položio zakletvu

Novi rumunski predsednik Klaus Johanis položio je danas zakletvu pred parlamentom, čime je i zvanično stupio na dužnost.

Johanis (55), koji je u drugom krugu predsedničkih izbora 16. novembra pobedio protivkandidata, aktuelnog premijera Viktora Pontu, rekao je u inauguracionom govoru da će biti predsednik svih Rumuna i da mu je čast što mu su mu Rumuni ukazali poverenje.

Novi šef države >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je takođe naveo da su Rumuni na izborima "25 godina posle pada komunizma još jednom učinili da trijumfuje demokratija", preneo je Ađerpres.

Inauguracijom Johanisa okončana je 10 godina duga vlast prethodnog predsednika Trajana Baseskua, koji je bio na čelu zemlje u dva mandata.

Johanis, atipična figura za rumunsku politiku, pripadnik je nemačke nacionalne manjine i bio je gradonačelnik grada Sibiua.

Obećao je dobre odnose sa SAD, EU i posebno sa Nemačkom, preneo je AP.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.