General Muhamadu Buhari pobedio na predsedničkim izborima

Izvor: Blic, 31.Mar.2015, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

General Muhamadu Buhari pobedio na predsedničkim izborima

Bivši nigerijski vojni diktator, general Muhamadu Buhari izjavio je danas da je veoma siguran u pobedu što pokazuju i 15,4 miliona osvojenih glasova na izborima u subotu, u odnosu na aktuelnog predsednika Gudlaka Džonatana koji je dobio 13,3 miliona glasova Nigerijaca.

Džonatan je telefonirao Buhariju da mu čestita pobedu na prošlonedeljnim izborima, potvrdio je portparol Buharijevog Sve naprednjačkog kongresa (APC).

"Oko pet minuta do pet, predsednik Džonatan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nazvao je generala Muhamadu Buharija, pobednika izbora, da mu čestita", potvrdio je portparol APC Lai Muhamed.

"Mislim da je priznao poraz. Uvek je postojao strah da on ne želi da ga prizna, ali on će ostati heroj ovim potezom. Tenzija će se dramatično smanjiti. Svako ko pokuša da izazove neprilike pod izgovorom da su izgubili izbore, to će uraditi samo na svoju ruku", naveo je Mohamed, prenela je agencija Rojters.

Buharijeva opoziciona APC ranije danas je proglasila pobedu na opštim izborima i počelo je slavlje među partijskim pripadnicima u Abudži, javila je agencija AFP.

Buharijev portparol Garba Šehu izjavio je za agenciju AP da je bivši vojni diktator osvojio nigerijske predsedničke izbore, mada je izrazio strahovanje da bi njegova pobeda mogla biti "ukradena trikovima Vlade".

"Što se tiče izbora, mi smo ih osvojili. Nismo još (izašli) iz šume, ne znamo koje trikove će vlada igrati", rekao je Šehu.

Rojters javlja da je opozicioni kandidat Buhari (72) pobedio na predsednickim izborima u Nigeriji sa osvojenih 15,4 miliona glasova u odnosu na aktuelnog predsednika Džonatana (57) koji je dobio 13,3 miliona glasova koji su prebrojani u svih 36 nigerijskih saveznih država.

Buhari važi za strogog penzionisanog generala, koji se, prema svojim rečima, okrenuo demokratiji. Prvi put posle tri učešća na predsedničkim izborima je uspeo da pobedi u državama na jugozapadu. Pobednik mora da uzme preko pola od ukupnog broja glasova i najmanje 25 odsto glasova u dve trećine od 36 država.

Loš rezultat Džonatana odražava neuspeh njegove vlade u borbi s ekstremistima Boko harama, što je razgnevilo Nigerijce, naročito na severu, koji pretežno podržavaju muslimana Buharija.

Buhari je na čelo Nigerije došao posle vojnog puča 1983, da bi bio svrgnut 1985. u puču pod vođstvom generala Ibrahima Babangide.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Smena vlasti u Nigeriji

Izvor: VOA, 31.Mar.2015

Muhamadu Buhari izabran je za predsednika Nigerije, a aktuelni predsednik Gudlak Džonatan priznao je poraz na izborima...Reporteri Glasa Amerike - Ibrahim Ahmed i Piter Kloti - javljaju iz Abudže da je Džonatan danas popodne po lokalnom vremenu nazvao novoizabranog predsednika i čestitao mu na pobedi...Izborna...

Nastavak na VOA...

Vojni diktator novi predsednik Nigerije

Izvor: Mondo, 31.Mar.2015

Bivši nigerijski vojni diktator, general Muhamadu Buhari izjavio je danas da je veoma siguran u pobedu što pokazuju i 15,4 miliona osvojenih glasova na izborima u subotu...Foto: AP Photo/Sunday Alamba..Aktuelni predsednika Gudlak Džonatan je dobio 13,3 miliona glasova Nigerijaca...Džonatan je telefonirao...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.