Faktor nesigurnosti za Evropu

Izvor: Deutsche Welle, 30.Maj.2015, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Faktor nesigurnosti za Evropu

Može li novi poljski predsednik Duda da napravi odmak od svog mentora Kačinjskog? Ako ne bude mogao, onda je njegov izbor negativan signal i za Nemačku i za Evropu, smatra urednik DW-redakcije na poljskom Bartoš Dudek.

Najkasnije nakon prvog kruga predsedničkih izbora, u Poljskoj je bilo jasno: dosadašnji predsednik Bronjislav Komorovski, donedavno najpopularniji političar u toj zemlji, ima ozbiljnog protivnika. Sada je novajlija Andžej Duda zaista uspeo: sa oko 52 >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << odsto glasova on je pobedio u drugom krugu izbora.

Komorovski je pogrešno procenio raspoloženje u zemlji. Njegov stil vladanja bio je u oštroj suprotnosti sa narodu bliskim „građanskim kandidatom“ Dudom. Smenu vlasti želeli su pre svega mladi. Mučeni velikom nezaposlenošću i nedostatkom perspektive, oni nade polažu u tog 42-godišnjog političara mladalačkog izgleda. Dudina pobeda je pre svega žuti karton za liberalnu, građansku opciju – političku domovinu bivšeg predsednika Komorovskog – koja je od 2007. na vlasti. Njegov poraz mogao bi da bude predznak pobede nacionalno konzervativnog tabora na parlamentarnim izborima zakazanima za jesen ove godine.

Bartoš Dudek, urednik DW-redakcije na poljskom

Više od reprezentativne funkcije

Za Evropu, a naročito za nemačko-poljske odnose, izbor Dude mogao bi da ima negativne posledice. Naime, do pre nekog vremena nepoznatog Dudu, vođa opozicije Jaroslav Kačinjski izabrao je da u Evropskom parlamentu predstavlja njegovu stranku „Pravo i pravda“. Vreme koje je Kašinjski proveo u premijerskoj fotelji od 2005. do 2007. godine, važi kao period kad su odnosi između Nemačke i Poljske bili na najnižoj tački u novijoj istoriji te dve države.

Zbog beskompromisnog stava u evropskim pitanjima i oštre kritike Rusije, Poljska je tada na međunarodnom nivou važila kao „problematično dete“. Da li će Duda tu politiku da nastavi zavisi od toga hoće li hteti i biti u stanju da deluje nezavisno od svog mentora.

Predsednik države je u Poljskoj više od puke reprezentativne funkcije. On vodi glavnu reč naročito na području spoljne i odbrambene politike, i može da blokira zakone uz pomoć prava na veto. Nestabilna na unutrašnjem planu i neuračunljiva na spoljnom, Poljska bi mogla dodatno da zakomplikuje trenutno ionako napetu međunarodnu situaciju. Na parlamentarnim izborima na jesen takav scenarij mogao bi da postane još izgledniji.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.