Esebsi novi predsednik Tunisa

Izvor: RTS, 22.Dec.2014, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Esebsi novi predsednik Tunisa

Bivši ministar u vladi Tunisa Bendži Kaid Esebsi (88) pobednik je drugog kruga predsedničkih izbora u toj zemlji, s osvojenih 55,68 odsto glasova, saopštila je Izborna komisija.

Glasači u Tunisu birali su između Esebsija, lidera antiislamističke partije Nida Tunes, i Monsefa Marzukija (69), koji se nalazi na čelu saveza sa umerenim islamističkim pokretom Enahda, javlja Tanjug.

Izborom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Esebsija, zaokružena tranzicija ka punoj demokratiji u Tunisu, posle skoro četiri godine od demonstracija kojima je došlo do svrgavanja autokratskog režima Zina El Abidina Bena Alija.

Odlazeći predsednik Monsef Marzuki, osvojio je 44,32 odsto glasova, saopštio je sef izborne komisije Čafik Sarsar.

Rezultati jučerašnjeg glasanja potvrdili su procene iznete u predizbornim anketama, preneo je AP.

Glasanje je ocenjeno kao slobodno i fer, a na izbore je izašlo 60 odsto birača. Ipak, to je manje nego u prvom krugu, kada je na izbore izašlo oko 70 odsto glasača.

Ovo je bio prvi put da su Tunišani slobodno glasali za šefa države od kada je Tunis stekao nezavisnost od Francuske 1956. godine.

U toj državi na severu Afrike, u kojoj je počelo "Arapsko proleće", postojala su samo dva predsednika -"otac nezavisnosti" Habib Burgiba i Zin el Abidin Ben Ali koji je 14. januara 2011. bio primoran da pobegne iz zemlje zbog narodne pobune.

Marzukija je krajem 2011. za predsednika izabrala narodna skupština u skladu sa koalicionim sporazumom sa islamističkom partijom Enada, koja je tada bila na vlasti.

Na parlamentarnim izborima prošlog meseca Enada se našla na drugom mestu po broju osvojenih glasova iza Nide Tunes.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Esebsi novi predsednik Tunisa

Izvor: Mondo, 22.Dec.2014

Bivši ministar u vladi Tunisa Bendži Kaid Esebsi (88) pobednik je drugog kruga predsedničkih izbora u toj zemlji, s osvojenih 55,68 odsto glasova, saopštila je Izborna komisija...Foto: AP , Mohamed Werteni..Glasači u Tunisu birali su između Esebsija, lidera antiislamističke partije Nida Tunes,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.