Duda i zvanično novi predsednik Poljske

Izvor: Studio B, 25.Maj.2015, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duda i zvanično novi predsednik Poljske

Zvanični rezultati predsedničkih izbora u Poljskoj potvrdili su pobedu konzervativca Andžeja Dude koji je dobio 51,55 odsto glasova, saopštila je Centralna izborna komisija.

Zvanični rezultati predsedničkih izbora u Poljskoj potvrdili su pobedu konzervativca Andžeja Dude koji je dobio 51,55 odsto glasova a njegov protivkandidat u drugom >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << krugu doskorašnji predsednik Bronislav Komorovski 48,45 odsto glasova, saopštila je Centralna izborna komisija.

Odziv na jučerašnjim izborima bio je 55,34 odsto u Poljskoj koja ima više od 37 miliona glasača. Duda (43) će preuzeti dužnost u avgustu.

Njegova pobeda, navodi AP, predstavlja ozbiljno upozorenje vladi uoči parlamentarnih izbora zakazanih za jesen.

Poljski predsednik Bronislav Komorovski priznao je sinoć poraz nakon što su ankete pokazale da je pobedu odneo Duda.

"Ovog puta nisam uspeo. Ovo je izbor građana slobodne demokratske Poljske", rekao je Komorovski i čestitao Dudi na pobedi.

Komorovski je, u obraćanju pristalicama, istakao da poštuje izbor građana i poželeo Dudi uspeh kao predsedniku.

Pobeda 43-godišnjeg Dude je prva veća pobeda na izborima u poslednjih skoro 10 godina za opozicionu Stranku prava i pravde, koja ga je kandidovala.

Donedavno relativno nepoznat, kandidat nacionalno-konzervativne Stranke za pravo i pravdu, Duda je odneo neočekivanu pobedu na izborima, što bi moglo promeniti dosadašnju politiku najveće ekonomije istočne Evrope prema EU i ugroziti njen ulazak u evrozonu.

Duda (43) je u predizbornoj kampanji istakao je da bi Poljska trebalo da uvede evro „tek kada svi Poljaci budu zarađivali koliko i oni na Zapadu", preneo je „Dojče vele".

Stranka za pravo i pravdu, naime, nije toliko entuzijastična kada je reč o razvoju odnosa sa Briselom i smatra da bi prioritet Varšave trebalo da budu lični interesi, navodi Rojters.

Nekadašnji pravni savetnik konzervativnog predsednika Leha Kačinjskog, koji je poginuo u padu aviona u Rusiji 2010. godine, vidi sebe kao njegovog duhovnog i političkog naslednika jer mu je, kako tvrdi, Kačinjski dva dana pre poletanja rekao da se pripema smena generacija i da će Duda i njegove kolege preuzeti odgovornost za budućnost zemlje u svoje ruke.

Pobeda na predsedničkim izborima kandidata Stranke za pravo i pravdu, koju sada predvodi Jaroslav Kačinjski, brat bivšeg predsednika, može uticati i na njenu pobedu na predstojećim parlamentarnim izborima, zakazanim na jesen, a to postavlja pitanje ostanka Poljske u EU.

Duda je, međutim, u predizbornoj kampanju pažljivo izbegavao napade na EU, protiv koje, kako je rekao, nema ništa dok su Poljaci „jaka, sposobna država u središtu ujedinjene Evrope".

Novi šef države će sada biti vrhovni zapovednik oružanih snaga, koordinisati spoljnom politikom zajedno sa ministrom spoljnih poslova, potpisivati zakone i stavljati veto na njih, a moći će da izrađuje nacrte sopstvenih zakona.

Takođe, novi predsednik Poljske biće imenovan za šefa poljske centrane banke. U Poljskoj premijer predvodi vladu, a predsednik je šef oružanih snaga, ima uticaja u sferi spoljne politike, pravosuđa i odlučuje ko će biti na čelu centralne banke, navodi agencija Rojters.

Ishod glasanja će biti pokazatelj i kakvi se mogu očekivati rezultati opštih izbora kasnije ove godine. U prvom krugu Duda je dobio 34,76 a Komorovski 33,77 odsto glasova birača.

Rezultat prvog kruga bio je iznenađenje, jer je prema tadašnjim predizbornim anketama, kandidat Građanske platforme i aktuelni šef države Komorovski važio za ubedljivog favorita, a dok je njegov Duda, član Evropskog parlamenta i kandidat stranke Pravo i Pravde, najveće opozicione partije, znatno zaostajao u odnosu na njega.

 

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Duda i zvanično novi predsednik Poljske

Izvor: Blic, 25.Maj.2015

Zvanični rezultati predsedničkih izbora u Poljskoj potvrdili su pobedu konzervativca Andžeja Dude koji je dobio 51,55 odsto glasova a njegov protivkandidat u drugom krugu doskorašnji predsednik Bronislav Komorovski 48,45 odsto glasova, saopštila je Centralna izborna komisija...Odziv na jučerašnjim...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.