Izvor: Politika, 05.Maj.2015, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS se davi u „Beogradu na vodi”

Sednica predsedništva ipak nije završena još jednim raskolom.–Odbijen predlog da posrednik u rešavanju spornih pitanja bude Aleksandar Popović.– Suprotstavljene struje odmeriće snage već 23. maja na sednici GO DSS-a

Kada je na stranačkim predsedničkim izborima Sanda Rašković Ivić 12. oktobra prošle godine ubedljivo pobedila Slobodana Samardžića, prvi joj je čestitao Andreja Mladenović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << čija je podrška znatno doprinela njenom trijumfu.

Sada je to savezništvo na velikom iskušenju. Kako saznajemo, sukob je isplivao na površinu kada je predsednica DSS-a kritikovala projekat „Beograd na vodi” i zatražila da stranka na čijem je čelu istupi iz vlasti u prestonici. A Mladenović je aktuelni zamenik gradonačelnika Beograda, uz to i predsednik Izvršnog odbora DSS-a. Umesto da postupi prema direktivi odozgo, on je, podržan potpisima potpredsednika stranke Borka Ilića i Milenka Jovanova, zatražio smenu Sande Rašković Ivić.

U pismu koje su pre desetak dana poslali svim članovima Glavnog odbora ne spominju se ni „Beograd na vodi” ni vlast u Beogradu. Kao razlog za smenu navodi se da je Sanda Rašković Ivić „više puta prekršila partijski statut”. Predsednici se zamera i to da strankom „vladaju sive eminencije”. Kao jedan od razloga navodi se i to što stranka nije učestvovala na protestu Dveri ispred Vlade Srbije u Beogradu.

Na sednici predsedništva DSS-a održanoj juče u Beogradu, koja je trajala tri sata, obe strane su se jedino saglasile da bi novi raskol doveo do nestanka ove nekada jake partije. Grupa oko Mladenovića predložila je da posrednik između sukobljenih strana bude Aleksandar Popović, dvostruki kandidat ove stranke za gradonačelnika Beograda i vršilac dužnosti predsednika DSS-a nakon Koštuničine ostavke. Taj predlog nisu prihvatili predsednica i oni koji podržavaju njenu politiku.

Za sada, stanje u DSS-u može se kvalifikovati kao „zamrznuti sukob”, barem do 23. maja, za kada je predsednica Sanda Rašković Ivić zakazala sednicu Glavnog odbora u Beogradu. Zanimljivo je da je dvadesetak visokih funkcionera DSS-a, sa Andrejom Mladenovićem na čelu, uspelo da prikupi podršku 70 od 100 članova GO za predlog da se sednica ovog stranačkog organa održi 9. maja u Novom Sadu. Na sednici predsedništva ipak su odustali od svoje inicijative, računajući da bi odlaganje od 14 dana stvorilo prostor za kompromis ili barem bolje pozicije u eventualnom „okršaju”. Kako saznajemo, njihov primarni cilj nije smena predsednice, već da se za jesen zakaže vanredna izborna skupština. U nadmetanju za lidersku poziciju, takmac Sandi Rašković Ivić bio bi Andreja Mladenović ili Borko Ilić.

-----------------------------------------------------------

Zašto je Vladimir Dobrosavljević „siva eminencija”

Naš sagovornik iz vrha DSS-a objašnjava ko su „sive eminencije” pomenute u pismu koje je grupa oko Andreje Mladenovića uputila svim članovima Glavnog odbora.

„U stranci šefovi kabineta i savetnici odlučuju i mešaju se u sve i svašta, određuju politiku i kurs stranke”, ističe naš sagovornik i naglašava da je ova kritika pre svega usmerena na Vladimira Dobrosavljevića.

Reč je o jednom od lidera studentskog protesta 1996/1997. Vladimira Dobrosavljevića je Sanda Rašković Ivić u januaru ove godine ponovo vratila u stranku iz koje je dobrovoljno otišao 12. avgusta 2008, zajedno sa Zoranom Drakulićem tadašnjim kandidatom DSS-a za gradonačelnika. On je kao obrazloženje zašto je napustio DSS tada rekao da se stranka bavi prevaziđenom nacionalnom politikom umesto da stavi veći akcenat na preduzetništvo i ekonomsko jačanje države.

Bliski saradnici Sande Rašković Ivić odbacuju ovakve ocene i navode da su za povratak Vladimira Dobrosavljevića u DSS bili upravo Andreja Mladenović i kadrovi iz Vojvodine. Oni su promenili ploču kada se postavilo pitanje učešća u vlasti u Beogradu. Antrfile

-----------------------------------------------------------

Dekor u beogradskoj vlasti

Čak i ako DSS izađe iz vlasti u Beogradu, to neće ugroziti koalicionu većinu u prestoničkoj skupštini.

Od 110 odbornika, DSS ima 11, tako da i bez njih, pa čak i bez SPS-a, naprednjaci imaju apsolutnu većinu.

Ako bi DSS napustio vlast u Beogradu, bez posla bi ostao Andreja Mladenović i nekoliko članova stranke koji se sada nalaze u sekretarijatima za kulturu i dečju i socijalnu zaštitu.

Đorđe Vukadinović, urednik „Nove srpske političke misli”, smatra da je u DSS-u ključna dilema kako se postaviti prema vlasti SNS-a.

– Ako izađe iz vlasti u Beogradu, DSS dobija na imidžu i njihove kritike vlasti postaju uverljive. Deo stranke oko Sande Rašković Ivić se zalaže za oštru i beskompromisnu opozicionu borbu. Ako pak prevlada opcija koju oličava Andreja Mladenović, DSS će biti konstruktivna opozicija na republičkom nivou, koja će se nadati pozivu u neku buduću vlast – ističe Vukadinović.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.