Čestitamo Belenu, ali proveravamo nepravilnosti

Izvor: B92, 25.Maj.2016, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Čestitamo Belenu, ali proveravamo nepravilnosti"

Beč -- Iz Slobodarske partije Austrije su čestitali Aleksanderu van der Belenu pobedu na predsedničkim izborima, ali proveravaju informacije o nepravilnostima.

Lider FPO Hajnc Kristijan Štrahe i kandidat te stranke na predsedničkim izborima Norbert Hofer su, takođe, podvukli da slobodarci nisu ekstremna desničarska stranka.

"Želim im sve najbolje za obavljanje ove važne dužnosti", rekao je Hofer na konferenciji za štampu posle sednice Predsedništva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << FPO.

Upitani da li će uložiti žalbu, Štrahe je kazao da će se detaljno proveriti sve informacije o mogućim nepravilnostima.

"Dobili smo mnogo pisama i informacija od građana o pojavama koje ukazuju na nepravilnosti na izborima. Naravno da ćemo sve te informacije proveriti. To čine eksperti i tek nakon njihove procene možemo reći da li postoji opravdanost za ulaganje žalbe", objasnio je on.

Štrahe je dodao da žalba na ishod izbora ima samo onda smisla ako su bile "anomalije" koje su uticale na konačan rezultat.

Dalje je rekao da će FPO o Van der Belenu suditi na osnovu dela i da li će biti predsednik svih Austrijanaca kao što je najavio.

On je izrazio nadu da je iskrena najava Van der Belena da će uzeti u obzir i "drugih 50 odsto" koji nisu glasali za njega.

Takođe je Štrahe odbacio spekulacije da bi Hofer, zbog velikog uspeha na predsedničkim izborima, mogao da ugrozi njegovu lidersku funkciju.

"Smatram to smešnim. Mogu vas uveriti da smo već 11 godina veoma uspešan tim", rekao je on dodajući da će Hofer i dalje biti njegov zamenik i treći predsednik austrijskog parlamenta.

Zajedničkim snagama, dodao je, rade na sledećim pobedama na izborima.

Hofer se, na konferenciji za štampu, osvrnuo na negativno pisanje međunarodne štampe o FPO.

"FPO nije nikava ekstremno desničarska stranka. Ako bi stranka ekstremne desnice nastupila na izborima u Austriji, ostvarila bi možda samo dva odsto glasova. Veći broj ludaka ne postoji zasigurno u Austriji. Mi smo stranka desnog centra sa velikom odgovornošću i zato je bilo moguće da postignemo rezultat od 50 odsto", objasnio je on.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.