Radikali: Evo zašto smo glasali ZA u RIK-u

Izvor: Mondo, 21.Apr.2017, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radikali: Evo zašto smo glasali ZA u RIK-u

Zamenik šefa poslaničke grupe SRS, Nemanja Šarović, izjavio je danas da su predstavnici radikala u RIK-u glasali za proglašenje konačnih rezultata predsedničkih izbora jer nije bilo ozbiljnijih prigovora. Oglasili se SPS, DJB i DSS.

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Šarović je novinarima rekao da su radikali uvek poštovali volju naroda, "čak i onda kada im nije odgovarala".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
Istakao je da Srpsku radikalnu stranku "napada i opozicija i vladajuća većina", a da je tako bilo i 2016. godine kada jedini nisu glasali za proglašenje konačnih rezultata parlamentarnih izbora.

"Nastavljaju se napadi na Srpsku radikalnu stranku, kao i prethodnih dana. Sa jedne strane, režim nas optužuje kako smo se navodno priklonili prozapadnoj opoziciji, a prozapadna opozicije nas optužuje kako nismo dovoljno opozicija. Međutim, istina je potpuno drugačija i jedina istina je da Srpska radikalna stranka kao i uvek do sada vodi isključivo svoju politiku, da se ne povijamo pod bilo čijim uticajem i da ne odlučujemo o svojim stavovima dnevnopolitički", rekao je zamenik predsednika SRS.

Mandati novi poslanicima iz SNS, DS i SRS

Administrativni odbor predložio je danas parlamentu da potvrdi mandate novim poslanicima iz SNS, DS i SRS. Ostavke na poslanička mesta podneli su Marko Blagojević (SNS), Bojan Pajtić (DS) i Marko Milenković (SRS). Blagojevića će zameniti Vera Jovanović (SNS), Pajtića Dušan Milisavljević (DS), a Milenkovića Filip Stojanović (SRS). Poslanica sa liste SNS Jelisaveta Veljković dolazi na mesto Konstantina Arsenovića koji je preminuo.

Na konferenciji za novinare, on je, u prilog svojim tvrdnjama, pokazao i krivičnu prijavu koju su radikali 2014. podneli protiv tadašnjeg predsednika RIK-a Dejana Djurđevića i svih članova te komisije jer su protivustavno i protivzakonito izglasali uputstvo o sprovođenju izbora na Kosovu.

Što se tiče glasanja za rezultate predsedničkih izbora održanih 2. aprila, Šarović je rekao da su predstavnici te stranke u RIK-u samo glasali za poštovanje volje naroda.

"Aleksandar Vučić, protiv koga smo mi bili, protiv koga smo i dalje i protiv čije većine ćemo nastaviti da se borimo, dobio je 55% glasova. Međutim, nijedan prigovor nije bio dovoljno ozbiljan da bi mogao ugroziti regularnost čitavih izbora. Mi smo tokom čitavog trajanja izbora ukazivali na sve nepravilnosti, ali pobeda nije bila 50,01 posto da bi se poništavanjem glasanja na 11 biračkih mesta, na koliko je bilo poništeno, to moglo dovesti u pitanje. Mi srpski radikali smo uvek poštovali volju građana Srbije, poštovali volju naroda, čak i onda kada nam nije odgovarala i kada smo bili vanparlamentarna stranka, a to je bilo u dva izborna ciklusa", rekao je Šarović.

Istakao je i da radikali, iako nezadovoljni ishodom izbora, nikada neće biti protiv većinske volje naroda.

DSS: Naš u RIK-u glasao suprotno stavu stranke

Član Predsedništva DSS, Vukosav Tomašević, izjavio je danas da je njihov predstavnik u RIK Miloš Janić glasao suprotno odluci predsedništva stranke prilikom jučerašnjeg utvrđivanja rezultata predsedničkih izbora. "Time što je glasao za izveštaj, Janić je prekršio odluku da predstavnik DSS treba da bude prilikom glasanja uzdržan, a taj je je stav jasno predočen članovima RIK iz te stranke, pa ne može biti reči o grešci ili zabuni. Janić je naneo veliku štetu ugledu DSS i doveo u zabunu ne samo članstvo stranke, već i najširu javnost", rekao je Tomašević, koji je zbog toga uputio javno izvinjenje članovima i glasačima DSS i svim građanima, dodajući da zbog tog postupka Janić više ne može biti član stranke.

"Kao što nismo ni do sada, tako ni ubuduće nećemo dozvoljavati da nam bilo ko drugi vodi politiku, da ambasador Skot utiče na to hoćemo li mi glasati ovako ili onako. Konstantno se poziva na nekakvo ujedinjavanje opozicije. Barem što se mene lično tiče, a hvala bogu, to je i stav Srpske radikalne stranke, za mene bi bilo nepodnošljivo jedinstvo sa Čankom, sa Čedom, sa Tadićem, sa Pajtićem, sa Šutanovcem, sa svim onima koji su 12 godina pustošili Srbiju. Srpska radikalna stranka ima svoju politiku", dodao je funkcioner SRS.

SPS: RIK doneo jedinu ispravnu odluku

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević izjavio je danas da je Republička izborna komisija (RIK) proglašavajući rezultate predsedničkih izbora donela jedinu ispravnu odluku, koja je u skladu sa zakonom i jasnom i nedvosmislenom izraženom voljom građana.

"Nije postojao nijedan razlog da se donese drugačija odluka", rekao je Milićević novinarima u Skupštini Srbije.

On je kazao da je osvojenih 55,08 odsto koliko je imao izabrani predsednik Aleksandar Vučić daleko više u odnosu na sve ostale predsedničke kandidate pa i kad se sagleda njihov zajednički rezultat.

"I to nekom nije dovoljno da prihvati i prizna da je izgubio izbore, već pokušava da predstavi da su izbori pokradeni i da kroz manipulaciju opravdaju svoj izborni debakl", rekao je Milićević.

DJB: Šešelj, Čanak, Parović i DSS na braniku izborne krađe

Pokret Dosta je bilo (DJB) saopštio je danas da je Republička izborna komisija (RIK) usvojila izveštaj o rezultatima izbora za predsednika Srbije zahvaljujući glasovima, kako se navodi, "lažne opozicije iz SRS, DSS, LSV i predstavniku kandidata Milana Parovića koji su dali potrebnu većinu predstavnicima kandidata SNS-a".

"Odluka RIK-a nije dala legitimitet predsedničkim izborima, samo je na očigledan način pokazala ko je lažna opozicija i koje stranke služe da bi se uvođenje diktature u Srbiju odvijalo pod prividom legalnosti. Činjenica da je SNS sakupljao potpise za ove 'opozicione' predsedničke kandidate, da su za razliku od stvarnih opozicionih kandidata imali dostupne notare, te njihovo dalje glasanje u RIK-u kojim su onemogućili svaku kontrolu izbora jasno pokazuju da je jedini razlog njihove kandidature bio da omogući vladajućoj većini preglasavanje u RIK-u", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je protiv usvajanja rezultata predsedničkih izbora na sinoćnoj sednici glasalo je devet predstavnika Dosta je bilo, Saše Jankovića, Luke Maksimovića, Vuka Jeremića, Dveri, SDS i Milana Stamatovića.

-------------------------

MONDO android aplikacija za telefone je ponovo na Google Play Store!PREUZMITE JE!

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šarović: Glasali "za", jer nije bilo ozbiljnih prigovora

Izvor: B92, 21.Apr.2017

Beograd -- Funkcioner SRS Nemanja Šarović kaže da su radikali u RIK glasali za konačne izborne rezultate jer nema prigovora koji bi mogli da ugroze regularnost izbora...On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da su radikali uvek poštovali volju naroda, "čak i onda kada im nije odgovarala"...Šarović...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.