Srbi pretekli i Hrvate: Bežati što pre...

Izvor: B92, 15.Feb.2017, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi pretekli i Hrvate: Bežati što pre...

Zagreb -- Mnogi radnici tvrde kako su spremni da se odsele u inostranstvo u potrazi za novim ili boljim poslom. Na čelu su Srbi i Hrvati.

Koliko su zaista spremni na preseljenje radi posla i koji ih razlozi motivišu da posao traže u inostranstvu, istražio je hrvatski Moj posao na preko 4.400 ispitanika.

Istraživanje je sprovedeno u 11 zemalja Evrope (Hrvatska, Letonija, Mađarska, Litvanija, Estonija, Poljska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Češka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Slovačka) na ukupno 35.000 ispitanika

Čak 77 odsto ispitanika spremno je na preseljenje van Hrvatske zbog (novog) posla.

Uz Hrvate, na preseljenje su najspremniji ispitanici iz Srbije - 82 odsto, kao i Bosne i Hercegovine - 79 odsto, dok su u najmanjoj meri na preseljenje spremni ispitanici iz baltičkih zemalja (Estonija 62 odsto, Letonija 62 odsto, Litvanija 64 odsto).

Muškarci su u većoj meri spremni na preseljenje (81 odsto) od žena (73 odsto). Na preseljenje su najspremniji mlađi ispitanici: 80 odsto ispitanika mlađih od 25 godina; 79 odsto ispitanika starosti od 25 do 34 godine, 73 odsto starosti od 35 do 44, kao i 71 odsto ispitanika starosti od 45 do 55 godina. U najmanjoj meri su na preseljenje spremni ispitanici stariji od 55 godina (58 odsto).

Od ispitanika koji su spremni na preseljenje, njih većina (69 odsto) to je spremna da učini na period duži od godine dana, dok ih je petina (21 odsto) spremna na preseljenje na nekoliko meseci. Na period od nekoliko nedelja na preseljenje je spremno 10 odsto ispitanika.

57 odsto ispitanika koji su spremni na preseljenje u inostranstvo bi pristali jedino na posao u struci, dok bi ih 43 odsto prihvatilo bilo kakav posao.

Ispitanici iz Hrvatske, baš kao i oni iz Srbije (43 odsto), te Bosne i Hercegovine (48 odsto) u većoj su meri spremni na bilo kakav posao nego ispitanici iz drugih zemalja.

Tako bi na primer svega 27 odsto Poljaka, 25 odsto Estonaca, 32 odsto Litvanaca i Letonaca pristalo na bilo kakav posao u inostranstvu.

Glavni motiv za preseljenje hrvatskim ispitanicima je veća plata (69 odsto). Ispitanike bi na preseljenje podstakla i bolja mogućnost za razvoj karijere (38 odsto), mogućnost da povedu porodicu (34 odsto), kao i sticanje novih veština i iskustava (27 odsto). Pomoć poslodavca oko preseljenja podstakla bi svega 11 odsto ispitanika.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbi NAJSPREMNIJI da emigriraju od svih građana centralne i istočne Evrope

Izvor: Blic, 15.Feb.2017

Čak 82 odsto Srba spremno je za preseljenje iz zemlje zbog novog posla. Oni su po tome pretekli Hrvate (88 odsto), i građane BiH (79 odsto)...Istraživanje koje je rađeno u na 35.000 ispitanika u 11 zemalja Evrope (Srbija, BiH, Hrvatska, Slovenija, Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Poljska,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.