Mladi napuštaju Bačku

Izvor: RTS, 20.Dec.2014, 00:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi napuštaju Bačku

Dvojno državljanstvo, male šanse za posao i haos posle katastrofalnih privatizacija ostavljaju Suboticu bez mladih i stručnih ljudi. Takva je situacija i u celoj severnoj Bačkoj i Potisju. Mladi, ali ne samo oni, kupuju karte u jednom smeru – onom bez povratka.

Iz Srbije u inostranstvo na usavršavanje godišnje ode više od 700 visokoobrazovanih ljudi, podaci su Zavoda za statistiku. Oni koji žele da rade, najčešće odlaze u Nemačku, Austriju i Sloveniju. Mahom su to >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ekonomisti, lekari, stomatolozi, inženjeri... Posebno veliki odlazak mladih i obrazovanih preko granice beleži se u Subotici.

"Ne odlaze samo deca mađarske nacionalnosti, ima učenika i iz srpskih odeljenja koji odlaze, pa čak i nastavnica, sad u skorije vreme tako sam četiri nastavnika izgubila", kažeSilvija Tot, direktorka OŠ "Majšanski put".

Malo investicija, malo izgleda za posao i dvojno državljanstvo – najčešći razlozi za kupovinu karte u jednom smeru.

"Trbuhom za kruhom. Katastrofalne privatizacije na ovim prostorima napravile su haos i jedan veliki deo stručnih i kvalitetnih ljudi ostaje bez posla, na fin, legalan način nema prostora za zapošljavanje", kaže Slobodan Vojinović, predsednik Regionalne privredne komore.

Na taj problem dolazi drugi – to što mladi odlaze.

"Mi očekujemo investicije i dolazak stranaca. Ali, šta ako taj stranac nema radne snage i ako se taj trend nastavi, jer mi za dve do tri godine nećemo imati mlade radne snage u Subotici, ta radna snaga će otići napolje", kažeMilan Popović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Subotice.

I stariji drugu šansu traže odlaskom u druge zemlje. Mnogi od njih prodaju sve što poseduju, nekada i upola cene, kako bi imali početni kapital.

Odlazak mladih, obrazovanih i sposobnih beleži se ne samo u Subotici već i na severu Bačke i Potisja, odlakle ih je za godinu dana otišlo oko deset hiljada. Statistika svedoči da na put bez povratka iz Srbije, svake godine ode više od trideset hiljada ljudi, najčešće zbog posla.
Pogledaj vesti o: Posao u inostranstvu,   Subotica

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.