Mladi lekari masovno odlaze u Nemačku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2015, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi lekari masovno odlaze u Nemačku

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje na birou rada posao čeka preko 20 hiljada medicinara. Prošle godine više od 200 naših državljana uglavnom medicinskog kadra preko Nacionalne službe otišlo je da radi u Nemačkoj, ali mnogo veći broj otišao je tamo samostalno.

Finansijska izvesnost, bez volontiranja u struci, dobri uslovi za rad, šansa za profesionalni razvoj, stabilna zemlja...samo su neki od razloga zbog kojih se mladi srpski lekari odlučuju za odlazak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u inostranstvo.

Primera radi, plata medicinske sestre u Srbiji je oko 300 evra, a u Nemačkoj i Norveškoj za isti posao, bez nostrifikacije diplome, dobijaju do 2.000 evra.

Paradoksalna situacija u Srbiji: u bolnicama nedostaje medicinskog kadra, a isti taj kadar odlazi u inostranstvo jer ne može da se zaposli u svojoj zemlji. Nemačka je pre nekoliko godina otvorila svoja vrata medicinskim radnicima iz Srbije, te su mnogi iskoristili tu šansu.

"Nisam odmah nakon fakulteta htela da odem u Nemačku, htela sam prvo da pokušam u Srbiji, ustvari meni je Nemačka bila poslednja opcija, nisam nikad bila neko ko bi hteo da ide u inostranstvo, to mi je baš bilo na poslednjem mestu", priča Darinka Sorak.

Darinka je u martu dobila posao u struci i ne razmišlja o povratku u Srbiju.

"Ja sad radim u jednoj bolnici u blizini Hamburga, jedno malo mesto zove se Vatpevensen, radim na neurologiji i mogu reći da sam zadovoljna, ovo je moje prvo radno mesto prvo radno iskustvo dosta dobro sam prihvaćena pre svega i stvarno sam zadovoljna", kaže.

Priliku za profit u ovome videle su i škole stranih jezika, koje su upotpunile ponudu i organizovale kurseve posebno namenjene za medicinare.

"U poslednje vreme što možemo primetiti javlja nam se veliki broj ljudi koji imaju interesovanja za učenje nemačkog jezika", kaže Natalija Tomić, profesorica nemačkog jezika u školi Avalon.

Kristina Munjin, profesorica nemačkog jezika u Centru za edukaciju, kaže da taj centar sarađuje sa kompanijom Štathaus iz Nemačke, ovlašćenom za sertifikate koji su izuzetno bitni za rad u Nemačkoj.

"Osim tih mladih lekara koji nisu dobili zaposlenje u našoj zemlji a to su bili dobri studenti sa visokim prosekom, mladi i pametni, mi imamo situaciju da nam odlaze i lekari koji su bili zaposleni a koji odlučuju da odlaze u inostranstvo i da rade tamo", navodi prof. Aleksandra Stojadinović, upravnica Klinike za dečije bolesti Instituta za zdravsvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

Već nekoliko godina Udruženje pedijatara Srbije signalizira problem nedostatka tog medicinskog kadra, jer je prosek starosti pedijatara 53 godine.

Da bi se jedan pedijatar iškolovao potrebno je pet godina, a čak četiri godine prođu u specijalizaciji. Srbiji preti ozbiljan deficit radnika u zdravstvu.
Pogledaj vesti o: Posao u inostranstvu

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.