Kakvi su konobari u Srbiji

Izvor: Večernje novosti, 19.Apr.2017, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakvi su konobari u Srbiji

Odliv turističkih radnika u inostranstvo može se rešiti samo novom obukom. Većina primedaba se odnosi na nedostatak osmeha, čistoću kose, znanje jezika... OSMEH, čista kosa, isečeni nokti, pokrivena tetovaža, blag naklon, pogled pravo u oči, znanje jezika i još mnogo neophodnih osobina koje se u turizmu podrazumevaju - nemaju konobari u našoj zemlji. Činjenica je da je Srbiju poslednjih godina napustilo oko 20.000 kuvara i konobara, što je dokaz da smo deo globalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << sveta gde dobri radnici lako nalaze drugi posao. Jedini način da se zadrži kvalitetna usluga u našoj zemlji je neprestana edukacija novih kadrova. - U redovnim kontaktima sa hotelijerima uočeno je da postoje određene neusklađenosti na tržištu koje ograničavaju rast, a ključni problem je radna snaga - kaže Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera i restoratera HORES. - Većina primedaba se odnosi na nizak nivo znanja i veštinu kadrova koji su upravo završili turističke škole. Dok se direktori žale da ne mogu da nađu odgovarajuće radnike, u isto vreme, od nezaposlenih sam saznao da su na razgovorima za posao odbijani jer nisu imali dovoljno veština i iskustva. Naime, HORES-ovo istraživanje je pokazalo da nezaposleni nemaju osobine ni veštine koje su poslodavcima potrebne. Ovo je posebno izraženo u zanimanjima: kuvar, konobar, barmen, sobarica, recepcioner, pekar i poslastičar. Svi poslodavci su naglasili da je osam ličnih osobina (od kojih su najvažnije motivisanost, komunikativnost, lična higijena) presudno kada biraju radnika, kao i veštine. - Akademija HORES je prepoznala potrebe poslodavca i u Zlatiborskom, Raškom, Kolubarskom i Moravičkom okrugu su već organizovane obuke - kaže Darko Đurović, direktor Regionalne razvojne agencije. - Prvo se pravi selekcija radnika da li imaju odgovarajuće osobine, a zatim se unapređuju njihove poslovne veštine prema potrebama poslodavaca. - Obuka se radi po okruzima i pored teorije i prakse, imaju i praktičan deo u restoranu ili u nekom od 125 hotela širom Srbije gde ih poslodavci posmatraju i biraju. Ispit traje osam časova. Od 500 obučenih, zaposlilo se 425 radnika. Od prošle godine su sobarice i recepcioneri prvi put dobili standarde Ministarstva prosvete i sada konačno postoje kao zanimanje u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. TRAŽENE OSOBINE * recepcioner: brz, da izučava potrebe gostiju po zemlji njihovog porekla * kuvar: kreativan, inovativan sobarica: da uočava navike gostiju * barmen: uredan, čist, pedantan * konobar: predusretljiv, da uspostavlja kontakt očima, nasmejan * bagažista: nasmejan, neposredan MALO KUVARA OD 3.800 mladih koji završe turističke škole, njih 2.000 su turistički tehničari, a samo 1.800 kuvari i konobari. Ovaj nesrazmer je neverovatan, jer u Srbiji postoji 750.000 kafanskih stolica (bez bašta) koje neko mora da usluži. U isto vreme kuvari lako pronalaze posao u inostranstvu. Zbog toga HORES radi na obuci za najtraženija zanimanja.
Pogledaj vesti o: Posao u inostranstvu

Nastavak na Večernje novosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.