Čekati na posao ili otići u inostranstvo?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2016, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekati na posao ili otići u inostranstvo?

Već dve decenije Srbija je prva u regionu po iseljavanju mladih i obrazovanih ljudi u inostranstvo. Iako fakultete završavaju kako bi sebi obezbedili bolji život, nakon studija ih dočeka razočarenje. Umesto sticanja staža kod poslodavca, gomila se broj godina koje provedu tražeći posao.

Andrea Jerinić, morala je da žrtvuje ljubav prema novinarstvu, koje je izabrala za svoj poziv, zbog pitanja egzistencije. Kaže, nije sve ni u novcu, ali jeste u cenjenju rada, truda i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posvećenosti.

"Poslodavac za kojeg trenutno radim ulaže u svoje radnike, ceni njihov trud, ceni znanje. Daje beneficije na osnovu njihovog truda. Dakle, nije tu reč samo o plati već i o bonusima, odlscim u prirodu, na more, na zimovanje",kaže Andrea.

Mada bi mladi, ako bi bili u mogućnosti da biraju, ostali u Srbiji, njihov izbor najčešće zavisi od šanse za zaposlenje i pristojne zarade.

Paradoksalna situacija u Srbiji. Dok u bolnicama nedostaje medicinskog kadra, isti taj kadar odlazi u inostranstvo, jer ne može da se zaposli u svojoj zemlji.

U Dečijoj bolnici svakodnevno na adresu uprave stižu novi zahtevi za napuštanje ustanove, zbog prilike za rad u inostranstvu. Iako iz te ustanove kontinuirano komuniciraju sa resornim ministarstvom i fondom, ukazujući na potrebe za dodatnim brojem lekara, rešenje sa druge strane ne stiže.

"Nešto što ne možemo razumeti jeste zašto se ne dozvoli zamena radnika koji su nam već odobreni, nego mi gubimo radnike koji su u stalnom radnom odnosu. Ako neko ode, mi na njihovo mesto ne možemo primiti bez posebnog odobrenja Ministarstva finansija i Ministarstva zdravlja", kaže direktor Dečije bolnice prof. dr Slobodan Grebeldinger.

Kaže da za školovanje jednog specijaliste treba najmanje sedam godina, a za subspecijalistu je potrebno deset godina.

"To znači da, sada nekoga primite, tek za deset godina ćete imati adekvatan kadar. Dakle, ostaće veliki vakuum i to će napraviti ozbiljan problem u funkcionisanju zdravstvene ustanove. Država mora ozbiljno da se pozabavi ovim poslom", kaže Grebeldinger.

U toj ustanovi deficitarni su pedijatri, pedijatrijski subspecijalisti i dečiji hirurzi. Ta ustanova je samo jedan od primera, a slična situacija je i u obrazovnom sistemu u Srbiji.
Pogledaj vesti o: Posao u inostranstvu

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.