Izvor: N1 televizija, 16.Feb.2017, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekajući posao u struci pravi nakit koji je stigao do Kanade

Nezaposlenost mladih do 30 godina problem je u svim zemljama regiona, a najveću stopu beleži BiH - 62,8 odsto. Brojni su oni s diplomama koji ne mogu da nađu posao u struci te se odluče za odlazak u inostranstvo. Malobrojni uspeju da nađu alternativne načine da zarade. Jedna od njih je Jovana Jelisavac iz Banjaluke čiji nakit je stigao i do Kanade.

Izvor: N1

Biseri, češki i svarovski kristali... uz kreativnost i maštu postaju unikatne krune, orglice, narukvice, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << minđuše..

Ova kratorka inspirisana je modom starog Holivuda i naklonjena "vintage" stilu. Uz ograničen budžet trudi se da izabere što kvalitetniji materijal za svoj ručni rad.

"U pitanje je češki ili španski kristal, svarovski perlice, koža, rese zavisi šta je u modi, ali ovo je taj neki model koji je tražen ovo su te češke perlice koje trenutno važe za najkvalitetniji materijal ove vrste rada", kaže Jovana.

Nakon uspešnog plasmana na BiH tržište, Jovana je nakit počela da izrađuje i po narudžbinama koje stižu iz inostranstva.

"Onda su posle nekog vremena počeli zahtevi iz Hrvatske, Srbije, par komada nakita je otišlo za Španiju u Barselonu, zatim Austrija, te u Kanadu. Ono što je bila neka veća količina nakita za inostranstvo bila je Slovenija, u saradnji sa jednom firmom uzeli su nekoliko kolekcija, a u svakoj kolekciji bilo je 10 do 15 komada nakita", objašnjava ona.

Izrađuje nakit za razne svečanosti i modne događaje. Kao nezaposlenoj profesorki srpskog jezika i književnosti svaki dinar od prodaje nakita dobro dođe.

"Diplomirala sam pre dve godine, nisam uspela ni dana raditi u struci. Na većinu konkursa ne možete se prijaviti ukoliko nemate položen stručni ispit, a da biste ga položili morate biti pripravnik, a takvih je konkursa jako malo. Ne možete steći iskustvo da biste ispunili uslove i na kraju na 90 odsto konkursa ni ne možete da se prijavite", kaže Jovana.

Čekajući posao u struci volontirala je u Domu za nezbrinutu decu Rade Vranješević. Za život zarađuje čuvajući decu i od prodaje nakita.
Pogledaj vesti o: Posao u inostranstvu

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.