Beznađe raj za prevarante

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jun.2015, 06:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beznađe raj za prevarante

Velika nezaposlenost i beznađe, pre svega mladih, naveli su mnoge da nasedaju na sve češće prevare u kojima se nude poslovi u inostranstvu. I inače više od 70 odsto mladih svoju budućnost uopšte ne vidi u Srbiji, a kad je nezaposlenost blizu 30 odsto, a među mladima veća od 50 odsto, broj onih koji bi da odu preko granice svakim danom je sve veći. Tu svoju šansu vrebaju prevaranti.

Za sve prevare u vezi s ponudama za posao karakteristično je da se novac od "klijenata" >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << traži unapred, uglavnom za brodsku kartu, nekakve takse ili testiranja. Ono što je potrebno znati jeste da dozvolu za posredovanje u zapošljavanju u zemlji i inostranstvu imaju 62 agencije. Sve one su u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, dozvolu im je izdalo Ministarstvo rada koje ih i kontroliše. Mimo ove liste nijedna agencija ne može legalno da pronalazi posao našim ljudima u drugim državama.

- Godišnje odbijemo na desetine poslodavaca koji su zainteresovani da zaposle ljude, u zemlji ili u inostranstvu. Procedure koje primenjujemo su jasne i vrlo stroge. Svaki poslodavac mora da potvrdi ono što obećava u mejlovima i da lično dođe i razgovor sa potencijalnim kandidatima obavi u prostorijama Nacionalne službe. Kada je reč o poslodavcima iz inostranstva, zahteva se preporuka naše ambasade u konkretnoj državi ili, eventualno, preporuka strane ambasade u Beogradu, kojom se potvrđuje da je reč o pouzdanom i ozbiljnom poslodavcu - objašnjava Boško Latković, načelnik odeljenja za sprovođenje međudržavnih sporazuma i naknada Nacionalne službe za zapošljavanje.

Radnike iz Srbije uglavnom traže srpski poslodavci koji u stranim zemljama imaju dozvolu za rad. Najviše ih je iz Rusije, zatim iz bivših jugoslovenskih republika, ali i iz nekih država EU.

Iskustvo pokazuje da su nesavesni poslodavci uglavnom zainteresovani samo da preko ovlašćenih agencija ili NSZ ostvare kontakt s nezaposlenim ljudima, a potom izbegavaju bilo kakve legalne institucije.

Legalno iz Srbije na rad u inostranstvo odlaze uglavnom lekari i medicinsko osoblje, zatim nastavnici jezika, i to na Dalekom istoku, kao i građevinski radnici.

* Muke Srba u Sočiju: Ukrali mi 4.000 evra

* Zemlja besmisla: Završili fakultet, a beru voće, konobarišu...

* Nema Goše, svima loše

* Srbija, zemlja odlazećih (1): Smrt na birou, u grob na crno

* Kuda ide radna snaga Srbije (5): Pola miliona nezaposlenih
Pogledaj vesti o: Posao u inostranstvu

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.