Misteriozni kupac podigao dionice Volkswagena

Izvor: SEEbiz.eu, 10.Okt.2015, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misteriozni kupac podigao dionice Volkswagena

FRANKFURT - Vrijednost dionica Volkswagena (VW) skočila je ovoga tjedna za više od 8 posto usprkos skandalu sa masovnom prevarom u pogledu emisije štetnih plinova iz njegovih dizel vozila.

To je izazvalo spekulacije o "tajanstvenom" kupcu koji je pokupovao dionice VW-a.

Otkriće da je njemački automobilski gigant opremio 11 milijuna automobila softverom koji manipulira podacima o zagađenju zraka doveo je do toga da se vrijednost njegovih dionica prepolovi za samo >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dva tjedna, rezultirajući brisanjem više od 25 milijardi eura tržišne kapitalizacije kompanije, izvještava AFP.

Međutim, dionice VW-a doživjele su snažan oporavak, završavajući tjedan na burzi sa rastom od 8,35 posto, na 125,90 eura.

Njemački dnevnik Bild je, izvještavajući o "misterioznom skoku" akcija VW-a, naveo da se na tržištu "šuška" da su obitelji Porsche i Piech - koje su i najveći dioničari VW grupe, bile na tržištu radi kupovine.

Glasine se potkrepljuju činjenicom da je obična dionica VW-a, koja daje pravo glasa vlasniku, zapravo ta koja bilježi veliki skok. Druga, preferencijalna dionica nosi dividende, ali vlasniku pruža manji utjecaj u pogledu kompanije.

Dvije obitelji, nasljednici tvorca čuvene "bube" i osnivača VW-a, imaju putem vlasništva u Porscheu SE kontrolni udjek od 52,2 posto u VW grupi.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.