Vučić: Pad BDP-a u biće oko 0,4 odsto uprkos katastrofalnim poplavama

Izvor: Kurir, 24.Okt.2014, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Pad BDP-a u biće oko 0,4 odsto uprkos katastrofalnim poplavama

Premijer Srbije je u Skupštini Srbije rekao da će u 2015. godini Srbija zabeležiti rast BDP-a i to od 1,15 odsto, a u 2016. godini se očekuje rast od 1,6 ili 1,7 odsto

BEOGRAD - Pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine biće manji od onoga što je očekivano i iznosiće oko 0,4 odsto, uprkos katastrofalnim poplavama, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić. On je u Skupštini Srbije rekao da će u 2015. godini Srbija zabeležiti rast BDP-a i >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << to od 1,15 odsto, a u 2016. godini se očekuje rast od 1,6 ili 1,7 odsto.

Vučić je rekao i da ukoliko bude završen posao sa pronalaženjem partnera za Železaru Smederevo, i kompletnim hemijskim kompleksom, rast BDP Srbije u 2016. biće neuporedivo veći, odnosno na nivou najrazvijenijih evropskih zemalja. Vučić je rekao i da Srbija sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) razgovara o programu koji u narednoj godini predviđa uštede od oko 660 miliona evra, od čega 380 miliona evra na platama u javnom sektoru i penzijama.

Premijer je naglasio i da u Srbiji mora da se promeni svest da nije najvažniji cilj i najboje da imaš radno mesto u državi, veća borba za posao, da se više radi i stvara.

"Mi se mučimo za miljardu evra da povećamo naš BDP. Dovodimo strance i plaćamo im skupo da dođu ovde zašto što mi nismo sposobni. Za Fijat smo dali stotine miliona evra, sveukupno i milijardu", rekao je Vučić. On je izneo zamerke i na ponašanje javnih preduzeća u Srbiji u kojima se kupuju luksuzni automobili i zloupotrebaljava monopolski položaj tako šo se daju visoke plate.

"U pravu su prosvetari i zdravstveni radnici, svi oni koji imaju plate između 40.000 i 60.000 dinara, jer neki drugi zahvaljujući monopolskom položaju zarađu i 80 odsto više od toga", ocenio je Vučić.Dodao je da se tokom jutrošnjih razgovora sa predstavnicima Svetske banke "pet puta hvatao za glavu" dok se govorilo o Srbijagasu i Elektroprivredi Srbije (EPS).
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.