Vučić: Ispituju se eventualne malverzacije

Izvor: RTS, 30.Okt.2014, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Ispituju se eventualne malverzacije

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kaže da se policija i država bave svim slučajevima eventualnih malverzacija i krađa kada je reč o pomoći poplavljenim područjima.

Premijer Aleksandar Vučić je u Jameni u opštini Šid, koja je stradala u majskim poplavama, rekao da, nažalost, uvek ima onih koji žele da se okoriste nesrećom drugih, prenosi Tanjug.

Premijer Aleksandar Vučić kaže da će procedura oko privatizacije Telekoma biti završena u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 2015. i da očekuje da Srbija može da dobije višu cenu nego 2011. godini kada je pokušana privatizacija te kompanije.

"Treba da se ide na izbor privatizacionog savetnika, a posle toga kreće se u kompletnu proceduru i verujem da to u 2015. godini može da bude završeno", rekao je Vučić.

On je naveo i da veruje da može da se dobije više novca za Telekom nego u 2011. godini kada je vlada Mirka Cvetković pokušala da proda tu kompaniju.

"Sve imamo zapisano i sve znamo. Na svu muku, policija sada mora da se bavi time i da hvata lopove koji koriste narodnu muku i poplave", rekao je Vučić u razgovoru sa meštanima Jamene, koje obilazi zajedno s predstavnicima Delegacije EU.

Vučić je naveo primer da je u jednim novinama objavljeno da čovek nije dobio ništa, a da se ispostavilo da je u stvari dobio 250.000 dinara, krevete i dušeke, građevinski materijal, belu tehniku.

Premijer je rekao da je, s druge strane, zadovoljan zbog toga što postoji precizna evidencija i što se tačno zna koji su to ljudi, ali da, "na našu sramotu, policija sada mora da se bavi takvim stvarima".

Predsednik Vlade Srbije najavio je da će uskoro početi da se isplaćuje pomoć podstanarima u objektima u kojima su posle majskih poplava ostali bez pokućstva.

Vučić je rekao da država može i hoće da pomogne, da će to i uraditi, ali je zamolio građane da imaju razumevanja za napore koje država čini.

Govoreći o podstanarima koji žive u objektima koji su stradali u poplavama, Vučić je naveo primer da je jedan od vlasnika objekta dobio novac, a zatim nestao, tako da je taj podstanar ostao bez ikakve pomoći.

Evropska unija je obezbedila 620.000 evra za obnovu posle poplava u opštini Šid.

Od tog novca 320.000 evra biće izdvojeno za obnovu privatnih kuća, odnosno izgradnju pet montažnih kuća i 22 sanacije, dok se u selu Jamena zida osam privatnih kuća, za šta će biti izdvojeno 240.000 evra.

Ostatak novca od 60.000 evra biće izdvojen za podršku poljoprivrednim gazdinstvima.

On je dodao da je ne samo zbog tih stvari pripremljen program za pomoć podstanarima.

Na pitanja novinara da li su kuće ranije mogle da počnu da se grade, Vučić je rekao da nikako nije moglo da bude ranije jer su procedure morale da se poštuju.

Dodao je da je država do sada dala 50 miliona evra na ime oštete za sanaciju poplava, a tek će dati još.

Podsetio je da je ukupno procenjena šteta od poplava 1,7 milijardi evra. Kako je naveo, nama je i pao BDP zbog tih poplava, posebno zbog manje proizvodnje uglja, električne energije, navodeći da još nije ni voda ispumpana iz Tamnave.

"Kada se sve to sredi, zatim ako se bude završio posao oko Železare i neke druge investicije, građani će sa optimizmom moći da gledaju u 2015, a posebno u 2016. godinu", rekao je Vučić.

Majkl Davenport je rekao da je EU izdvojila 620.000 evra za pomoć porodicama u Jameni, tako da će ukupno 35 porodica dobiti ili potpuno obnovljene kuće ili nove kuće.

EU je, napomenuo je, do sada izdvojila i novac za pomoć poljoprivrednim domaćinstvima u Jameni, da je dopremljeno 18 tona đubriva, 10 tona semena, a da će donirati i mašine za poljoprivredu.

Srbija se, istakao je, tretira kao zemlja članica EU, a da će obnova posle katastrofalnih poplava biti dugotrajan posao i podvukao da treba raditi na preventivi.

Za obnovu posle poplava Opština Šid je od EU dobila 620.000 evra. U selu Jamena biće izgrađeno 13 kuća, a sanirane 22, dok je 60.000 evra izdvojeno za podršku poljoprivrednim gazdinstvima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić: Ispituju se eventualne malverzacije (FOTO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Okt.2014

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se policija i država bavi svim slučajevima eventulanih malverzacija i krađa kada je reč o pomoći poplavljenim područjima..."Sve imamo zapisano i sve znamo. Na svu muku, policija sada mora da se bavi time i da hvata lopove koji koriste...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.