Vlada: Izgradnja 350 kuća, pomoć za vlasnike 10.000 objekata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2014, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada: Izgradnja 350 kuća, pomoć za vlasnike 10.000 objekata

Državnim programom obnove biće građene tipske kuće od 60, 80 i 100 kvadratnih metara, na osnovu broja članova domaćinstva. Ukoliko izgradnja kuće nije moguća, prema uslovima definisanim programom, biće isplaćivana materijalna pomoć za rešavanje stambenog pitanja, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Porodicama kojima su objekti porušeni, a nije moguća gradnja novih, biće isplaćen novčani iznos približan iznosu potrebnom za izgradnju tipskih kuća, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i to dva miliona dinara za kuće od 60 kvadratnih metara, 2,5 miliona dinara za objekte od 80 kvadrata i tri miliona dinara za kuće od 100 kvadratnih metara.

Za sprovođenje Programa obnove porušenih stambenih objekata obezbeđeno je 875 miliona dinara.

Sredstva za obnovu biće isplaćivana prema kategoriji oštećenja i to: za prvu kategoriju oštećenja 120.000 dinara; za drugu kategoriju oštećenja 200.000 dinara; za treću kategoriju oštećenja 250.000 dinara; za četvrtu kategoriju oštećenja 350.000 dinara i za petu kategoriju oštećenja 600.000 dinara.

Za sprovođenje ovog programa obezbeđeno je 2,5 milijarde dinara.

Rešenja o dodeli državne pomoći donose lokalne samouprave u skladu sa Zakonom.

Prilikom odlučivanja, pored ostalog uzimaće se u obzir da je šteta prijavljena u skladu sa Zakonom, da je nastala kao posledica poplava i klizišta koje su se desile tokom maja 2014. godine, te da je prijavljena šteta na objektu u kojem je podnosilac prijave stalno živeo.

Lokalne samouprave dostavljaće Kancelariji za pomoć i obnovu poplavljenih područja rešenja na osnovu kojih će biti organizovana izgradnja tipskih stambenih objekata i isplata novčane pomoći, navedeno je u saopštenju.

Blagojević: Od opština zavisi brzina isplata pomoći

Direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenih područja Marko Blagojević rekao je danas da će od brzine kojom lokalne samouprave budu izdavale rešenja za obnovu kuća zavisiti početak isplate novca, te da se isplata može očekivati i za deset dana i ponovio da niko neće dočekati zimu bez krova nad glavom.

Blagojević je Tanjugu, posle sednice vlade na kojoj je usvojen plan programa obnove porušenih i oštećenih stambenih objekata, rekao da procedura predviđa da lokalne samouprave izdaju građanima rešenje za obnovu kuća, nakon čega postoji rok za žalbu od osam dana, posle kojeg može da počne isplata.

"Što se nas tiče, koliko sutra lokalne samouprave mogu da počnu da izdaju rešenja. Posle roka za žalbu od osam dana, mi možemo da počnemo da uplaćujemo sredstva, što znači da u roku od 10 dana od danas ljudi mogu da očekuju da materijalna pomoć za obnovu kuća bude isplaćena", rekao je Blagojević.

On je istakao da država stoji iza obećanja da će sve kuće koje su srušene, ili predviđene za rušenje posle poplava, biti obnovljene do zime.

Procedura za izgradnju novih kuća je ista kao i za obnovu - jedinice lokalne samouprave izdaju rešenja, a vlada postupa po njima.

"Lokalne samouprave treba da utvrde da je za određeno lice na određenoj adresi potrebno rešiti stambeno pitanje, da je kuća srušena ili namenjena za rušenje, i nakon toga mi po tom rešenju možemo da postupamo", objasnio je Blagojević.

Prema njegovim rečima, za obnovu i izgradnju novih kuća biće izdvojeno više od 3,6 milijardi dinara - i to 2, 5 milijardi dinara za obnovu kuća, a procena je da se radi o oko 10.000 objekata, i 875 miliona dinara za izgradnju porušenih.

Izgradnja 350 kuća je posao u kojem će kancelarija sarađivati sa donatorima, pre svega EU, ali i Kuvajtom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Blic fondacijom, Udruženjem preduzeća Stare Pazove, rekao je Blagojević.

On je podsetio da će sutra u Obrenovcu biti potpisan ugovor o korišćenju sredstava iz IPA fondova, posle čega može da bude raspisan tender, a u roku od dve do tri nedelje počne i izgradnja 129 kuća.

Blagojević je rekao da će ubrzo početi izgradnja 25 kuća koje će se finansirati iz pomoći Kuvajta, kao i 40 kuća donacijama iz UAE, da će početkom avgusta biti završeno naselje u Obrenovcu koje se gradi uz pomoć Blic fondacije, kao i da će sledeće nedelje biti potpisan ugovor o izgradnji naselja u Bajinoj Bašti sredstvima koja su obezbedili privrednici iz Stare Pazove.

"Sa sutrašnjim danom i potpisivanjem ugovora, sa današnjim usvajanjem dve uredbe na vladi, možemo da kažemo da počinje, i to u punom obimu, proces obnove u Srbiji", rekao je Blagojević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Usvojen program obnove poplavljenih objekata

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jul.2014

Vlada Srbije usvojila je danas programe obnove porušenih i oštećenih stambenih objekata na područjima poplavljenim tokom maja ove godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.