VALJDA SMO NAUČILI LEKCIJU: Evo kako ćemo se braniti od poplava!

Izvor: Telegraf.rs, 20.Dec.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VALJDA SMO NAUČILI LEKCIJU: Evo kako ćemo se braniti od poplava!

Osam izlivanja reke Bjelice – osam lekcija. Čini se, naučili smo samo iz poslednje. Zato što su očišćena korita prošlog meseca, sprečena je, kažu stručnjaci, veća šteta. Tim principom se vodi Kancelarija za obnovu na 20 lokacija, na kojima se prave novi sistemi zaštite

Na dvadeset lokacija Kancelarija za obnovu gradi nove sisteme zaštite. Za to vreme “Srbijavode” obnavljaju postojeće sisteme, dok lokalne uprave čine sve što je u njihovoj moći. Rok >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << da se radovi završe je jul 2015.

- Šteta u Krupnju bi bila sprečena da smo u maju imali pregrade za bujične vode – kaže Marko Blagojević, direktor Kancelarije za obnovu

Kako bi se unapredio sistem za zaštitu od poplava, prikupljeno je više od 30 miliona evra. Taj novac će biti utrošen na nove projekte, a “Srbijavode” trenutno rade na 67 projekata sanacije postojećih sistema.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Osam izlivanja reke Bjelice – osam lekcija. Čini se, naučili smo samo iz poslednje. Zato što su očišćena korita prošlog meseca, sprečena je, kažu stručnjaci, veća šteta. Tim principom se vodi Kancelarija za obnovu na 20 lokacija, na kojima se prave novi sistemi zaštite.

Direktor Kancelarije za obnovu Marko Blagojević kaže da je reč o jeftinim objektima koji mogu da naprave ogromnu korist.

- Ogromna šteta u Krupnju bila bi sprečena da je investirano u samo nekoliko objekata od kojih svaki košta oko 20.000 evra, to su pregrade za bujične vode – rekao je Blagojević.

Foto: mod.gov.rs

Tokom maja branilo se više od hiljadu kilometara nasipa i isto toliko kanala. Mnogi su stradali. Paralelno sa novim projektima, radi se na popravci starih sistema za zaštitu. Devedeset sedam ugovora je potpisano, a otvoreno je šezdeset sedam gradilišta na čišćenju korita i sanaciji nasipa.

- Mi smo sada na ukupnom fondu izvršenih radova između 20 i 22 odsto ugovorenih radova – rekao je Veljko Dimitrijević iz “Srbijavoda”.

Na pitanje novinara da li su gradovi poput Obrenovca i Šapca sigurni, Dimitrijević odgovara da je teško reći “da su sigurni od elementarnih nepogoda razmera koje su se dogodile u maju”.

Foto: Telegraf

- Mi smo doveli u najvećem delu sistem u neko stanje pre poplava, odnosno nismo ga još završili, ali radovi su u toku – dodaje Dimitrijević.

Rok da se radovi završe je jul 2015. Do tada, neke lokalne samouprave moraju da rade i same.

Predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković kaže da su se pre svega posvetili sanaciji nasipa i korita Baričke reke, u koje su pala dva mosta.

Foto: Željko Sperlić

- Što se tiče Save i savskih nasipa, tu je Grad Beograd, odnosno mi smo, zajedno kao lokalna samouprava, opredelili 20 miliona dinara za rekonstrukciju dva proboja – kaže Čučković.

Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, kaže da su iz lokalnog budžeta izdvojili sredstva za čišćenje deset kilometara kanalske mreže i sanirali puteve u vrednosti od pet miliona dinara.

Trenutno se rade ekspertize za zaštitu najugroženijih područja uz reke. Za to je potrebno između 15 i 17 miliona evra.

(Telegraf.rs / RTS)
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.