Uvoz struje nas košta 400.000 evra dnevno…

Izvor: BKTV News, 18.Avg.2014, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvoz struje nas košta 400.000 evra dnevno…

Zbog štete od poplava i manjka uglja za TE “Nikola Tesla” Elektroprivreda Srbije dnevno uvozi struje za 400.000 evra.


Od 15. maja kada je proglašena vanredna situacija do kraja jula EPS je nabavio 714 miliona kilovat-sati za 30,5 miliona evra.
Prema podacima sa početka jula, struju smo kupovali od 24 kompanije po ceni koja se razlikovala i do 0,6 evrocenti po kilovat-satu. Tako smo svaki >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << kWh od Elektroprivrede Republike Srpske dobijali po 3,85 evrocenti, a kod slovenačkog GEN-a plaćali smo 4,41, otkrili su za “Blic” u EPS-u.
 
 
Na pitanje koliko nam je još potrebno struje u EPS kažu da će uvoz tokom zime zavisiti od toga kojom brzinom se bude stabilizovala proizvodnja uglja u RB “Kolubara”, kao i od vremenskih prilika.
 
 
- Ispumpavanje vode iz kopa „Tamnava – Zapadno polje” je prioritet. Tenderske ponude su otvorene, u toku je ocenjivanje i rezultati će biti saopšteni ovih dana – navode u EPS za “Blic” i podsećaju da je pokrenuta proizvodnja uglja na kopu Veliki Crljeni.
 
 
Nikola Nikolić, zamenik direktora konsultantske firme “Energy saving group”, kaže da „EPS plaća korektnu cenu za ovo doba godine“.
- Radili smo analizu tržišta u okruženju i zaključak je da je cena od oko četiri evrocenta sada prihvatljiva. Već od oktobra, novembra ona bi mogla da bude veća za 10 do 15 procenata – rekao je Nikolić za “Blic”.
 
 
Ministar energetike Aleksandar Antić rekao je da država opciju nastavka uvoza struje može da zameni uvozom uglja iz regiona.
- Restrikcije struje nisu opcija – kaže Antić.
Izvor:Blic
The post Uvoz struje nas košta 400.000 evra dnevno… appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Dnevno uvozimo struje za 400.000 evra

Izvor: Radio 021, 18.Avg.2014

Zbog štete od poplava i manjka uglja za TE "Nikola Tesla" Elektroprivreda Srbije dnevno uvozi struje za 400.000 evra...Od 15. maja kada je proglašena vanredna situacija do kraja jula EPS je nabavio 714 miliona kilovat-sati za 30,5 miliona evra...Prema podacima sa početka jula, struju smo kupovali...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.