Upitan opstanak 14 NVO u Doboju

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Avg.2014, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upitan opstanak 14 NVO u Doboju

DOBOJ - Samo jedna od petnaest aktivnih nevladinih organizacija u Doboju nije pretrpjela štetu u majskim poplavama, dok je ostalima vodena stihija oštetila prostore, opremu i sredstva za rad, zbog čega je njihov opstanak, kao i rad s mnogobrojnim članovima neizvjestan.

Najgora situacija je u tri organizacije, Udruženju roditelja djece s posebnim potrebama, Udruženju paraplegičara i Udruženju i štampariji distrofičara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << dok je jedino "TopeeR" izbjegao njihovu sudbinu.

"Sve smo izgubili, opremu, pristupačno kombi vozilo, domovi 40 članova organizacija osoba s invaliditetom je poplavljeno. Vrlo je teško oporaviti se poslije svega. Za organizaciju smo već dobili opremu, ali je nemamo gdje smjestiti. Svi tražimo mogućnost da osposobimo prostor. Započećemo adaptaciju. Pet hiljada KM nije mnogo, ali za početak bar da zatvorimo prostor koji zjapi otvoren", rekla je Dragica Bekanović, predsjednica Udruženje paraplegičara regije Doboj.

Više od tri mjeseca nakon poplave veoma malo donatorskih sredstava je prikupljeno za sanaciju i oporavak udruženja građana.

"Razloga je što su lokalnoj upravi, UNDP-u, UNICEF-u glavne javne institucije. Ne razmišljaju koliko je sad bitan civilni sektor, odnosno udruženja građana", kaže Snežana Šešlija, predsjednica Udruženja "TopeeR".

Eldin Karić, predstavnik Mreže navladinih organizacija "Account", kaže da je jedan od uslova međunarodne zajednice za dodjelu pomoći bio da bh. institucije uključe civilno društvo u podjelu pomoći. On smatra da treba "prisiliti institucije sistema da podjelu donacija ne obavljaju u četiri zida".

U dobojskom Crvenom krstu poručuju da se podjela pomoći poplavljenom stanovništvu privodi kraju, da trenutno prazne magacine, a jedino čega još imaju na stanju su paketi za bebe.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.